Asielcentrum haalt zelf vluchtelingen in buitenland

Zelf vluchtelingen gaan halen in het buitenland, in plaats van te wachten tot ze zich hier melden. In Nederland, Zweden en Ierland doen ze het al jaren, maar voor ons is het gloednieuw. De eerste 28 vluchtelingen volgens dat principe, uit Irak, zijn gisteren aangekomen in het asielcentrum van Sint-Truiden.

ssimons

‘Resettlement’ of hervestiging heet dit soort van opvang waarbij je de redenering van asiel zoeken omkeert.

“Meestal geraken mensen die echt problemen hebben niet hier, dus gaan wij hen halen. De Belgische regering heeft in februari beslist om ook met hervestiging te starten: voor dit jaar gaat het om zowat 50 mensen, van wie er 28 naar ons komen”, zegt Stef Vercruysse, directeur van het asielcentrum.

Proefproject

Na de federale stoelendans zijn staatsecretarissen Philip Courard (PS) en Melchior Wathelet (cdH) verantwoordelijk voor asielzoekers. Zij hebben het project nu voorgesteld. “Het is in elk geval een proefproject, over de komst van meer mensen is nog niets beslist”, verduidelijkt Stef Vercruysse.

Papieren

Groot verschil met asielzoekers die zelf aankloppen, is dat de 28 Irakezen gegarandeerd papieren krijgen. “Ze moeten de procedure nog doorlopen, maar ze zijn al geselecteerd voor ze naar hier kwamen.”

Jozef CROUGHS/Liliana CASAGRANDE

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio