“Big Brother gespeeld voor drie nachtzwaluwen”

In Hechtel-Eksel en omstreken hebben ze de voorbije zomer aardig wat slaap gelaten voor … drie nachtzwaluwen. Nacht na nacht hebben specialisten van Natuur en Bos en zowat 20 vrijwilligers de drie met zenders uitgeruste nachtdiertjes gevolgd, allemaal in het teken van natuuronderzoek.

“Eigenlijk hebben we de hele zomer lang Big Brother gespeeld voor die drie nachtzwaluwen”, lachen Carlo van Seggelen en Eddy Ulenaers.

Echt veel is er over de zeldzame nachtzwaluw niet bekend. Niet onlogisch, want het diertje is door zijn camouflagekleuren amper op te merken in het groen. Ook het feit dat de nachtzwaluw – de naam zegt het al - overdag een uiltje knapt en pas ’s nachts actief wordt, maakt het er voor natuurwetenschappers niet bepaald eenvoudiger op.

Reden ook waarom boswachter Eddy Ulenaers al langer met een ‘groot plan’ zat: de diertjes met een zendertje uitrusten en dan op de voet volgen. Afgelopen zomer was het zover. Begin juni werden drie nachtzwaluwen, twee mannetjes en één vrouwtje, gevangen in Bosland – het grote bosgebied op de grens van Hechtel-Eksel, Lommel en Overpelt. De diertjes kregen een zendertje van amper drie gram op de staartveren gekleefd en werden dan weer losgelaten. Een primeur voor België.

Afrika

Maar toen moest het eigenlijke werk nog beginnen. Drie maanden lang, nacht na nacht, trokken Carlo van Seggelen en Eddy Ulenaers van het Agentschap voor Natuur en Bos, geruggensteund door een twintigtal enthousiaste vrijwilligers, de bossen van Bosland in. Met in de ene hand de ontvangstantenne en in de andere het fietsstuur werd er door de donkere bossen gesneld. “Zelfs gisteren ben ik nog tot twee uur ‘s morgens op pad geweest”, vertelt Carlo terwijl hij demonstreert hoe hij te werk gaat. Hij steekt zijn ontvangstantenne in de lucht, en plots horen we krakerige blieps. “Daar zo ongeveer zit nummer drie, een mannetje”, wijst hij. “Het vrouwtje is pas vertrokken, richting Afrika. De andere twee zullen snel volgen. Een kwestie van dagen.”

Crisis

“Het onderzoek heeft verrassende resultaten opgeleverd”, klinken Carlo en Eddy enthousiast. “Velen denken dat het gebied van de nachtzwaluw zich beperkt tot waar de vogel zingt. Maar zo eenvoudig is het niet. Door die zenders hebben we gemerkt dat de diertjes vaak kilometers ver weg zitten. We weten nu dat ze niet alleen in het bos maar ook in de omliggende landbouwgebieden, in de Netevallei, op zoek gaan naar voedsel. Wat betekent dat we ook voor die gebieden aandacht moeten hebben. Vroeger dachten we trouwens dat de vogels op dit ogenblik al naar Afrika vertrokken waren, omdat we ze niet meer hoorden zingen. De zenders bewijzen dat ze er wél nog zijn. Zo’n info is belangrijk om te weten of je bijvoorbeeld al met bepaalde bosbeheerswerken kan beginnen, of dat je beter nog even wacht.”

“Dit onderzoek bewijst bovendien dat de werken die we voor de nachtzwaluw uitvoeren wel degelijk zin hebben”, besluit Eddy. “Dat is in tijden van crisis ook niet onbelangrijk. Het kost geld, dus het moet ook opbrengen.”

Jan-Roel DRIESSEN


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio