thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Zestigtal actievoerders tegen hoofddoekenverbod Atheneum

Aan het Koninklijk Atheneum aan de Franklin Rooseveltplaats hebben een zestigtal mensen actie gevoerd tegen het hoofddoekenverbod. Ook aan het atheneum van Hoboken (foto) werd betoogd. Het fel gecontesteerde verbod gaat vanaf de eerste schooldag in.

jrosquin

Eind vorig schooljaar, na de examens, kondigde de schooldirectie aan dat leerlingen vanaf het schooljaar 2009-2010 geen hoofddoek meer mochten dragen binnen de schoolmuren.

Dat lokte heel wat boze reacties uit, vooral vanuit de moslimwereld. Er werd aan het einde van het schooljaar betoogd, en ook na de zomervakantie werden acties aangekondigd.

Vergieten

En zo geschiede. Een zestigtal mensen, naast jonge moslima's ook moeders, oud-leerlingen en feministen, protesteerden dinsdagochtend aan de schoolpoorten op initiatief van het actiecomité BOEH! (Baas Over Eigen Hoofd), een actieplatform dat bestaat uit verenigingen van feministen die tegen discriminatie strijden.

Sommigen droegen de meest uiteenlopende dingen op hun hoofd, gaande van vergieten over konijnenpoten tot slangen. Op die manier zetten ze op een ludieke wijze hun slogan kracht bij.

Twaalf studenten schreven zich uit

Er werd aanvankelijk gevreesd voor een grote uitloop van moslima's na het bekendmaken van het hoofddoekenverbod, maar uiteindelijk schreven zich maar twaalf leerlingen uit. Er waren ook niet minder nieuwe inschrijvingen dan andere jaren.