Geen geld meer voor sociale woonkredieten

De door de Vlaamse Overheid erkende sociale kredietmaatschappijen zullen tijdelijk hun deuren moeten sluiten omdat al hun geld op is. Dat stelt de vzw Sociaal Woonkrediet.

jrosquin

De Vlaamse kredietmaatschappijen voor sociale leningen zitten met een lege kas. Hierdoor moeten zij veel klanten teleurstellen en hen verzoeken om volgend jaar nog eens terug te komen voor de financiering van hun huis.

“Oorzaak hiervan is dat de banken sinds de financiële crisis veel voorzichtiger zijn geworden met het toekennen van hypothecaire leningen”, zegt Edwin Steffens van Sociaal Woonkrediet - regio Mechelen. “Daardoor grijpen steeds meer mensen naar een sociale lening om een huis te kopen of te verbouwen. Maar door dit succes is het door de overheid voorziene budget van 160 miljoen euro nu al opgebruikt.”

Wachten op nieuwe middelen

“Dit jaar moeten we meer mensen wegsturen dan andere jaren”, bevestigt Peter Vanommeslaeghe, directeur van de Turnhoutse Maatschappij voor Huisvesting en Kleine Landeigendom. “Ons budget was voor de zomer al helemaal op. Nu zit er niets anders op dan te wachten tot er nieuwe middelen zijn. De kans is groot dat die pas volgend jaar komen.”

Volgens de vzw Sociaal Woonkrediet zal deze financieringsstop een rem zetten op het bouwen en verbouwen.

KoVe, SVH

Aangeboden door onze partners