Brugge verder in Europa na bloedstollende penaltyreeks

Club Brugge mag naar de groepsfase van de Europa League. Het plaatste zich na een bloedstellende penaltyreeks, nadat het na 120 minuten nog 1-0 stond. Stijn Stijnen pakte een penalty en werd de man van de match.

De opdracht voor blauwzwart was simpel: minstens één doelpunt zelf maken en de eigen netten ongeschonden houden.

jrosquin

Brugge nam zich voor om al van bij aanvangsfase druk te zetten en dat leverde enkele kansjes op, waaronder een bal van Wesley Sonck tegen de buitenkant van de paal.

Rond het halfuur lieten de West-Vlamingen het tempo wat zakken en plots was Brugge zelfs enkele seconden in diepe rouw gedompeld.

Afgekeurde goal

Stijnen leek naast een bal te grijpen en het leer lag achter de Brugse goalie in de netten. Tot opluchting van elkeen bleek scheidsrechter Kely het doelpunt te hebben afgekeurd nadat hij een fout zag op Stijnen.

Het tempo dat Brugge in het eerste kwartier aanhield, werd ook in de tweede helft niet terug gevonden. Voor de tweede keer stonden alle Brugse harten even stil, maar Stijnen was paraat toen Lewandowski door kon gaan.

Bevrijdende goal Sonck

Brugge kreeg nog een geweldige kans, maar Simaeys kopte met nog ongeveer tien minuten te gaan tegen de paal.

Net toen iedereen begon te denken dat het echt niet mocht zijn voor Brugge,viel de bal dan toch binnen. Wie anders dan Wesley Sonck scoorde de bevrijdende 1-0 nadat doelman Kasprzik de bal loste.

Aangemoedigd door het vurige publiek ging Brugge meteen op zoek naar de beslissende tweede goal, maar er deden zich toch ook nog enkele hete standjes voor voor de Brugse goal.

Zenuwslopende verlengingen

1-0 na negentig minuten betekende dus verlengingen. De zenuwen gierden door de keel bij beide teams en dat gecombineerd met vermoeidheid zorgde er voor dat de fouten werden opgestapeld en er nog nauwelijks goede kansen bijeen werden gevoetbald.

Net voor het einde van de eerste verlenging kreeg Poznan nog een geweldige kans en in het midden van de tweede verlenging was er een wereldkans voor Sonck. Ook Poznan kreeg nog een bal tussen de palen, maar Stijnen tikte de bal tegen de lat.

Stijnen pakt penalty

Penalty's moesten dan maar de beslissing brengen. Daarin was het Djurdjevic die als eerste bezweek onder de druk en de derde penalty over trapte. Alle Bruggelingen scoorden hun strafschop en Stijnen pakte uiteindelijk de laatste penalty van Lech Poznan.

Brugge kroop door het oog van de naald en de euforie na de match was dan ook uitzinnig. Blauw-zwart gaat nu in de trommel voor de groepsfase van de Europa league.

Scheidsrechter: Alan Kely.

CLUB BRUGGE: Stijnen - Alcaraz, Klukowski, Simaeys, Vermeulen, Blondel (88' Geraerts), Dirar, Odidja Ofoe, Vargas (95' Dahmane), Akpala (119' Chavez), Sonck.

LECH POZNAN: Kasprzik - Arboleda, Bosacki, Djurdjevic, Gancarczyk, kikut, Bandrowski, Injac (119' Golik), Stilic (67' Wilk), Lewandowski (116' Chrapek), Renfigo.

Doelpunten:79' Sonck 1-0.

Penalty's: Bosacki 0-1; Sonck 1-1; Djurdjevic 1-1 (over); Vadis 2-1; Golik 2-2; Simaeys 3-2; Gancarczyk 3-3; Klukowski 4-3; Renfigo 4-3 (Stijnen pakt)

Gele kaarten: 6' Arboleda, 12' Bandrowski, 22' Vargas, 35' Odjidja Ofoe, 45' Djurdjevic, 61' Blondel, 71' Vermeulen, 89' Klukowski, 89' Kikut.