Op zoek naar mooiste dialectuitdrukking

Twee jaar nadat de Reengenoten met veel succes op zoek gingen naar het mooiste dialectwoord van Meeuwen-Gruitrode - Hùujele’ - starten ze nu een zoektocht naar de mooiste uitdrukking, onder de noemer, ‘sjuun gezagd’.

ksleurs

“En met onze vijf kerkdorpen met elk met hun eigenste dialect, kan dat best verrassende resultaten opleveren,” stelt Roel Ceyssens van de cultuurdienst die samen met de Reengenoten het project opzet. “Het gaat zeker niet over gezegden of weerspreuken. We zoeken grappige, soms pikante en verbloemde uitdrukkingen in het dialect die iets verwoorden dat je met één enkel woord niet kan weergeven.”

Voorbeelden zijn er genoeg, weten ze bij de Reengenoten. Met ‘Hèè is lièlik duur de tek geguun’ verwijst men naar iemand die de laatste tijd fel vermagerd is. En met ‘Doa is de kerk huuger es d’n tuure’ doelt men op een koppel waarvan de vrouw opvallend groter is dan haar man. Nog een mooie uitdrukking is ‘Ze dreegt e bruud onner hère sjolk’ wat gewoon wil zeggen dat de vrouw in verwachting is.

Zoals twee jaar geleden doet men beroep op alle Meeuwen-Gruitrodenaren. “Alle dialectuitdrukkingen zijn welkom. Zet er ook de betekenis bij,” zegt Roel Ceyssens. De Reengenoten gaan 20 uitdrukkingen nomineren. Later dit jaar kan iedereen stemmen voor de mooiste uitdrukking. Tijdens de jaarlijkse culturele huldigingsavond wordt de winnaar van ‘sjuun gezagd’ bekend gemaakt.

RDr

Stuur je inzending voor 3 november naar roel.ceyssens@meeuwen-gruitrode.be of per brief naar CC Gruitrode, Sjuun gezagd, Royerplein 1, 3670 Meeuwen-Gruitrode.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio