Beringen Mijn wordt BE-Mine

Na C-Mine in Winterslag krijgt Limburg nu ook een Be-Mine. Zo heet het mijnterrein in Beringen voortaan.

ksleurs

Twintig jaar na de mijnsluiting, 20 oktober 1989, is het plaatje voor de herbestemming er eindelijk rond.

Vanaf zomer 2010 moet in tien jaar tijd een geïntegreerde culturele, toeristische én economische site ontstaan. Goed voor 633 jobs na een publiek-private investering van 172,5 miljoen euro.

“Met dit project slaan we de bladzijde van de reconversie om”, zei Stijn Bijnens, algemeen directeur van de LRM, gisteren.

Die herbestemming wordt geleid door de gelijknamige Be-Mine vennootschap, een samengaan van projectontwikkelaars Democo en Groep Van Roey (51 procent van de aandelen) en de LRM (49 procent). Be-Mine is naast een ambitieus vooral ook een complex project, met heel veel betrokken partijen.

500 woningen

Zo komen er bijvoorbeeld, in schijfjes, vijfhonderd woningen bij in Beringen. Inbegrepen een rusthuis, serviceflats en lofts. Dat woonluik wordt gefaseerd op de markt gebracht door de privépartners, tussen de oude mijngebouwen en Stationsstraat. Die immobiliën moeten onder meer de herbestemming en restauratie van de in zijn geheel beschermde Beringse mijnsite mee financieren.

Museum en zwembad

Centraal in het verhaal staat toch wel het veelbesproken en lang verhoopte Mijnmuseum, maar dat laat nog op zich wachten. De exploitant, de provincie, huurt pas vanaf eind 2016 jaarlijks 15.000 m² in de badzaal en kolenwasserij 2 van de vroegere mijn (250.000 euro).

De stad Beringen zal dan weer een zwembadencomplex realiseren in de onmiddellijke buurt van de koeltorens, een investering van zowat 10 miljoen euro. Daarnaast wil de stad ook diensten op de site huisvesten. Daarvoor wordt het oude onthaalgebouw gekocht.

Ook de lokale werkwinkel krijgt er een nieuwe stek langs de Stationsstraat.

Hollywood

Naast wonen, museum en zwembad komen er ook nog een regionaal bezoekerscentrum (provincie), kantoor- en expositieruimtes, een hotel, een wellnesscentrum, een indoorspeeltuin en - kan het anders - een breed gamma winkels en horeca. En dan droomt burgemeester Mondelaers heel even hardop van een groot opschrift op de vlakbijgelegen terril: “Iets als de Hollywood-letters in Los Angeles.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio