Nyrstar ziet einde van crisis

De zinkprijzen zijn eindelijk aan het stijgen. Bij het zinkbedrijf Nyrstar zou dat betekenen dat de installaties van Balen in het najaar weer opgestart worden.

jvandermosten

Het zullen zeker nog moeilijke maanden worden, meent topman Roland Junck van Nyrstar. ”De negatieve trends zijn duidelijk omgebogen, maar we blijven erg voorzichtig. We hebben van de crisis gebruik gemaakt om onze onderneming helemaal te herstructureren. Op termijn zullen we daar de resultaten van plukken.”

Betere cijfers

Nyrstar verraste duidelijk met beter dan verwachte kwartaalcijfers. De bedrijfskasstroom zakte weliswaar met 71% tot 30 miljoen euro, maar onder de streep bleef er een nettowinst van 500.000 euro over. De financiële analisten hadden een nettovervlies van 20 miljoen euro verwacht.

Omdat het bedrijf over de hele wereld installaties tijdelijk stil legde, heeft het kostenbesparingsprogramma de kaspositie flink versterkt. Nyrstar heeft nu 158 miljoen euro in kas. Daar zal in de komende maanden ongetwijfeld iets mee gebeuren.

Overnames

Het management is alvast op zoek naar bedrijven voor overnames. Nyrstar wil zich uitbouwen tot een verticaal geïntegreerde grondstoffengroep. Daarbij zullen enkele zinkmijnen aangekocht worden om minder afhankelijk te worden van de schommelingen van de zinkprijzen.

Intussen is men op de hoofdzetel in Londen gelukkig dat de prijzen voorzichtig aan het stijgen zijn. Op de London Metal Exchange klom de prijs voor één ton zink de laatste weken van 1.500 dollar naar 1.850 dollar. ”Wij gaan voordeel halen uit de verbeterde metaalprijzen. Fundamenteel blijven de vooruitzichten voor grondstoffen positief. De wereldeconomie heeft duidelijk een keerpunt bereikt.”

September

Nyrstar zal wellicht in september beslissen de tijdelijk gesloten zinkinstallaties in Balen weer op te starten. Zowat 600 arbeiders kunnen daarbij na een gedwongen werkloosheid van meer dan tien maanden allicht weer allen aan het werk. ”Wij hebben Balen echt nodig”, zegt Junck.

MB