Mogelijk vrijdag maatregelen om Schelde uit te diepen

De Nederlandse regering zal mogelijk vrijdag al maatregelen nemen om de Westerschelde uit te diepen. Antwerpse havenkringen reageren sceptisch: na de woorden, nu de daden.

jvandermosten

De rel tussen Vlaanderen en Nederland over de Scheldeverdragen groeide de voorbije dagen boven de Moerdijk uit tot voorpaginanieuws. Wellicht omdat minister-president Peter Jan Balkenende zelf meer en meer in het nauw kwam.

Lees ook het standpunt Nederland zal Westerschelde "zonder vertraging" uitdiepen

"Zonder vertraging"

De belangstelling was woensdag dan ook groot toen de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Yves Leterme, zijn Nederlandse collega, Maxime Verhagen, in Den Haag kwam opzoeken. Het ging om een reeds langer gepland gesprek. Naderhand had Leterme ook nog een kort, informeel gesprek met premier Balkenende.

Na afloop van het onderhoud verzekerde Verhagen dat Nederland “op zeer korte termijn” de nodige beslissingen zal nemen om de Schelde uit te diepen. Hoe de beslissingen er zullen uitzien, wou hij niet kwijt. Mogelijk wordt gedacht aan een noodwet. Verhagen verzekerde zelfs dat de Westerschelde "zonder vertraging" zal worden uitgediept. Lees ook: 'We hebben genoeg van de Nederlandse arrogantie'

"Onbetrouwbaar"

Antwerpse havenkringen reageerden woensdagavond sceptisch: “We wachten na de woorden nu de daden af. De commentaren in de Nederlandse kranten en het totaalpakket waar Verhagen het over had, wijzen er eerder op dat men de zaken toch zal rekken. Hoezo, een totaalpakket? Er zijn ondertekende verdragen.”

In Nederland liet de Zeeuwse Milieufederatie alvast weten dat een noodwet “het begrip betrouwbare overheid zou uithollen”. Bij de vorige noodwet verklaarde de Tweede Kamer immers “eens maar nooit meer”.