Lommel verbroedert met Chinese stad Linyi

Na Bree en Hamont-Achel reikt nu ook een andere Noord-Limburgse stad de hand aan China. Gisteren werd in Lommel een achtkoppige delegatie uit het Chinese Linyi met open armen ontvangen. Het bezoek is het startsein van een samenwerking op onder meer economie- en cultuurvlak.

Even wat cijfermateriaal. Lommels nieuwe ‘partner’ telt 10,2 miljoen inwoners, is zowat 17.200 vierkante kilometer groot en telt 2.400 grote bedrijven. Burgemeester Peter Vanvelthoven moet even slikken als hij die gegevens voorgeschoteld krijgt: “Indrukwekkend”. Hijzelf en Lommel moeten het namelijk ‘slechts’ met 32.000 inwoners en een oppervlakte van 102 km² stellen.

“Linyi is ietsje groter dan Lommel”, reageert Vanvelthoven met een brede grijns. “Maar wat de twee steden vooral bindt, is dat ze allebei een enorme groei kenden de laatste jaren, en dat ze trendsetter zijn in hun eigen regio. Samen hebben we enorm veel mogelijkheden op het vlak van economie, allebei hebben we toeristische troeven. Wij gaan heel veel van hen leren, en hopelijk zullen de mensen van Linyi dat ook van ons doen.”

Groene economie

Dat ‘van mekaar leren’ is ook de reden waarom vice-burgemeester Ding Fengyun en haar team naar de andere kant van de wereld reisden. “Ja, Lommel is klein”, knikt ze. “Maar het is ook een heel groene stad. Misschien kunnen we hier het een en ander over groene economie leren.” Maar ook economie ‘tout court’ en technologie staan hoog op het prioriteitenlijstje van de Chinezen.

Gisteren, tijdens het blitzbezoek van één dag, werd de Aziatische ploeg onder meer langs het industriepark Kristalpark, Center Parcs Vossemeren, evenementenhal De Soeverein en het Glazen Huis geleid.

De Ceuster

Hoe komen die Chinezen nu in hemelsnaam in Lommel terecht? Het idee komt van Davy De Ceuster, bedrijfsleider van het Lommelse De Ceuster & Co, dat in bouwmachines handelt. “Ik doe al jaren zaken met bedrijven in Linyi. Ik kom er zowat vier keer per jaar. Telkens is er wel iets veranderd. De stad boomt enorm. Op dat vlak zag ik veel gelijkenissen met Lommel. Ons stadsbestuur zag meteen iets in de stedenband die ik voor ogen had, en ook in China waren ze na amper één maand akkoord. Daar hebben ze natuurlijk ook wel hun research naar Lommel gedaan, vooral via het internet. Ze waren bijvoorbeeld heel erg onder de indruk van de groei die Lommel de voorbije jaren kende.”

Intussen zijn er ook plannen voor een Lommels tegenbezoek aan Oost-China. Of burgemeester Vanvelthoven tegen dan ook zijn Chinees zal bijschaven? “Tijdens mijn huwelijksreis ben ik in China geweest, en toen al kwam ik niet verder dan een ‘ni hao’. Zo moeilijk! Dus ik vrees dat ik dat vertalen maar aan de tolken ga overlaten.”

Celine LAVAERTS

Jan-Roel DRIESSEN


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio