Logeren bij Limburgers in Zuid-Afrika

2008 was een schakeljaar in het leven van de Lommelse Josiane Beelen (41). In november van dat jaar heeft ze haar geboortestad verlaten om samen met haar man een Bed&Breakfast op te starten in Zuid-Afrika.

“Om alles te weten te komen over de papierwinkel die erbij komt kijken, ging ik de SYNTRA-opleiding ‘Exploitant kleinschalig verblijfstoerisme en plattelandstoerisme’ volgen”, zegt ze.

Josiane is al van jongs af aan gebeten door de reismicrobe. “Ik reisde veel met mijn ouders en Toerisme was voor mij de ideale studiekeuze”, begint ze haar verhaal. “Ik heb eerst een tijdje bij een reis- en busbedrijf in Lommel gewerkt. Daarna heb ik 10 jaar voor de klas gestaan als leerkracht Toerisme. Drie jaar geleden heb ik samen met mijn man beslist om zelf een Bed & Breakfast op te starten. Dat we naar Zuid-Afrika zouden verhuizen wisten we toen nog niet.”

Om wegwijs te worden in de administratieve molen die bij de uitbating van een B&B komt kijken, ging Josiane de opleiding ‘Exploitant kleinschalig verblijfstoerisme en plattelandstoerisme’ bij SYNTRA volgen. “We leerden alles wat je moet weten over de papierwinkel: van milieuvergunningen tot hygiëne-inspectie. We zijn ook enkele B&B’s in Limburg gaan bezoeken om naar het verhaal van de uitbaters te luisteren.”

Klimaat

In november 2008 was het eindelijk zover: Josiane opende haar B&B Hottentots View in Somerset West, een dorpje op 40 kilometer van Kaapstad in de Zuid-Afrikaanse wijnstreek. “Zuid-Afrika is dankzij de fauna en flora, de bergen en zeeën één van de mooiste landen van de wereld”, legt Josiane haar keuze uit. “Ook het klimaat is één van de troeven van het land: een Zuid-Afrikaanse winter is vergelijkbaar met een Belgische zomer. Dat er Engels wordt gesproken in de streek is ook een voordeel en dat er geen tijdsverschil is met België heeft ons over de streep getrokken. Onze kinderen van 19 en 21 jaar hebben besloten om niet mee te verhuizen, maar we kunnen tenminste op elk moment van de dag met hen contact opnemen.”

Nieuw zwembad

Vanaf oktober telt Hottentots View vijf kamers. “Tot nu toe hadden we er maar drie, maar we hebben de zaak even gesloten om te verbouwen. Tijdens de opleiding heb ik geleerd dat vier à vijf kamers het minimum zijn om van te leven. Anderzijds kan ik vijf kamers nog net alleen aan. Momenteel wordt er ook volop aan ons nieuw zwembad gewerkt.” Josiane is tevreden over haar oversteek naar Zuid-Afrika. “Het is heel fijn om de B&B uit te baten. We zorgen niet alleen voor een gezellige slaapplek, maar ook een safari of een huurauto boeken hoort bij ons takenpakket. Natuurlijk duurt het even voor je naambekendheid hebt kunnen verwerven. Maar wie weet zorgt het WK voetbal in juni 2010 daar wel voor. Iedereen is welkom. Op www.hottentosview.com kan je alvast een kijkje nemen.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio