“Speels kennismaken met cultureel erfgoed”

In augustus 2010 wordt de Hasseltse Virga Jesse naar zevenjaarlijkse traditie in de bloemetjes gezet. Om kinderen en jongeren bij de festiviteiten te betrekken, werkten de laatstejaarsstudenten lerarenopleiding van de XIOS Hogeschool Limburg een lessenreeks uit.

“Zo maken ze op een speelse manier kennis met het cultureel erfgoed van de stad”, zegt Griet Heitzmann van XIOS.

Onder de noemer ‘Mirakels en spektakels’ werkten de studenten samen met de Erfgoedcel, stedelijke musea en Villa Basta twee lessenreeksen uit. “De studenten kregen de taak om nieuwe methodieken uit te denken om erfgoed en onderwijs dichter bij elkaar te brengen”, legt Heitzmann uit. Het denkwerk resulteerde in twee lesmappen die bestaan uit achtergrondinfo voor de leerkracht, enkele klasoefeningen en filmfragmenten. “Map nummer één, waarin een figuurtje de leerlingen uitdaagt voor leuke doe-activiteiten, is gericht op het derde en vierde leerjaar van het basisonderwijs. De andere map is bedoeld voor de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs.”

Mirakels

Tijdens de lessen worden de religieuze aspecten en de cultuurhistorische kant van de feesten in de verf gezet. “Er worden aspecten aangehaald van mirakels en verering tot het ontstaan van religieuze feesten en de rol van de kerk in de middeleeuwen”, aldus Heitzmann. “De onderwerpen worden in een breder kader geplaatst, waardoor de mappen ook buiten Hasselt en na de feesten bruikbaar zijn.”

Met het uitbrengen van de lesmappen loopt het onderwijsproject nog niet op zijn einde. “Studenten lerarenopleiding zullen komend academiejaar ook daguitstappen voor scholen uitwerken. De begeleiding hiervan nemen zij eveneens voor hun rekening.”

Hanne DE BELIE


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio