Kangoeroe mag als huisdier, wolf niet

Vanaf 1 oktober mogen Belgische particulieren nog maar 42 soorten zoogdieren als huisdier houden. Ook de handel wordt beperkt. Nodig, want op zoekertjessites worden zelfs apen versjacherd.

kscherpenberg

In Nederland mag je probleemloos een aap of wolf houden, maar België voerde in 2002 als voorloper in Europa al eens een beperkende lijst voor huisdieren in. Met succes, want onze noorderburen hebben veel meer problemen met pakweg gedumpte agressieve wasberen.

Uitdoofbeleid

Eerder dit jaar vernietigde de Raad van State de zogenaamde ’positieflijst’ na een klacht van een vereniging van dierenhandelaars en dierenhouders. “Maar het Europees Hof voor Justitie heeft nu geoordeeld dat België het recht heeft een beperkende lijst voor zoogdieren in te voeren”, zegt Els Vanautryve van de overheidsdienst Dierenwelzijn. “De nieuwe lijst die vanaf 1 oktober in voege komt, bevat net dezelfde 42 soorten als de vorige. Het enige verschil is dat Belgen die een extra dier aan de lijst willen toevoegen, nu een proceduremogelijkheid hebben.”

Voor gespecialiseerde dierenverzamelaars zijn uitzonderingen mogelijk. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch hoopt dat er ook snel werk wordt gemaakt van een beperkende lijst voor reptielen en vogels. De Nationale Raad van Dierenliefhebbers die de vernietiging van de eerste lijst vroeg, reageert verbolgen.

Kristin Matthyssen