150.000 euro voor Limburgse wietpas-studie

De Nederlandse regering betaalt 150.000 euro voor een studie over de invoering van wietpasjes in Maastricht en nog 7 andere Nederlands- Limburgse gemeenten met coffeeshops. Met zo’n pasje kan per dag maximaal 3 gram cannabis worden gekocht. Maastricht wil het pasjessysteem invoeren voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010.

kscherpenberg

Met de wietpasjes - op naam en met vingerafdruk - proberen de burgemeesters van Maastricht, Weert, Sittard, Roermond, Heerlen, Kerkrade, Venlo en Venray te voorkomen dat drugstoeristen nog massaal naar hun coffeeshops trekken en overlast veroorzaken in de gemeente.

Extra overheidsmiddelen

Voor een duidelijk beeld over de effecten van de wietpas en over de kosten voor ordehandhaving laten de Limburgse gemeenten een studie verrichten door de universiteit van Tilburg. Binnenlandse Zaken subsidieert dit met 150.000 euro.

De studie kan ook helpen bij het losweken van extra overheidsmiddelen om de overlast en criminaliteit rond de verkoop van drugs aan te pakken. Den Haag heeft hiervoor nog een potje van 6 miljoen euro.

MaW