As zoekt investeerders voor de kinderkolonie

De gemeente As koopt de vroegere kinderkolonie naast de Horensbergdam en doet een oproep naar investeerders. Sinds de kinderopvang in 2003 moest wijken voor het Fenixproject, staat de witte villa te verkommeren.

Mogelijke nieuwe functies zijn ateliers voor ambachten, culturele tentoonstellingen, onderwijs, gezondheidszorg, kantoren, hotel, feestzaal of andere recreatie.

Zes jaar na het vertrek van de vzw Stap is alles wat bruikbaar en draagbaar was uit villa ‘De Beeckman’ weggehaald. Hoog tijd nu om deze kankerplek op de hoek van de Europalaan en Bilzerweg aan te pakken, zo vindt ook het gemeentebestuur van As. “We vragen nieuwe investeerders dat ze ons nu contacteren, zodat we ermee rekening kunnen houden bij het opstellen van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP)”, zegt schepen Tom Seurs.

“Destijds is dit gebied van 6 hectare als compensatie voor het Fenixproject omgevormd tot groengebied. Alle mogelijke kandidaten zijn vastgelopen op die bestemming. Omdat we vinden dat er iets moet gebeuren met dit prachtige gebouw, dat op de toegang naar As ligt, hebben we met alle betrokken organisaties overlegd.” Mits een aantal randvoorwaarden, is een bestemmingswijziging mogelijk. De gemeente koopt het terrein voor 60.000 euro en laat door studiebureau Cleuren en Merken een RUP opstellen.

“Het gebouw is waardevol, maar niet beschermd”, zegt Josianne Merken. “Je zou het van waarde kunnen vergelijken met de markante Haspengouwse hoeves. Het heeft ook een cruciale ligging, middenin het bosgebied tussen Genk en Maaseik.”

Stiltegebied

Bij de zoektocht naar een nieuwe bestemming moet As rekening houden met een aantal randvoorwaarden. Zo mag de nieuwe functie van de kinderkolonie geen concurrentie vormen met het station van As, de poort van het Nationaal Park.

Schepen Seurs: “Er mag ook geen industrie komen en we mogen geen hypotheek leggen op de uitbating van de karting. Er mag ook geen permanent hoge parkeerdruk zijn. Anderzijds beseffen we dat we naast de karting nooit een stiltegebied kunnen ontwikkelen. Het gebouw mag ook gebruikt worden voor een combinatie van functies.” Met andere woorden, verschillende investeerders zijn welkom. Het zal nog zeker een jaar duren voor het RUP is opgemaakt en de nieuwe bestemming van de kinderkolonie duidelijk wordt.

Martin REYSKENS

Guy THUWIS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio