Oude kaarten wijzen verdwenen tumuli aan

Oude kaarten wijzen verdwenen tumuli aan

Oude kaarten wijzen verdwenen tumuli aan

Tongeren - “Tongeren, de vrijheid gemeten”, zo heet de jonste uitgave van het Stadsarchief, de Erfgoedcel en de vzw Limburgse Studies. Het gaat om een opmeting van de Tongerse stadsvrijheid anno 1732.
Het naslagwerk toont alle akkers, weilanden, huizen en wegen in de dorpen Berg, Henis, Lauw, Neerrepen, Piringen, Riksingen en Widooie. Stadsarchivaris Steven Vandewal ontdekte zo verdwenen tumuli, wegen en grachten.

Stadsarchivaris Steven Vandewal was er bijna tien jaar zoet mee. “Ik ontdekte het oude kaartboek toen ik aan mijn thesis over de geschiedenis van het grondgebruik in Haspengouw bezig was. Het stond gecatalogeerd als ‘Grondatlas uit de 18de eeuw’. Het werk bestaat uit 53 kaarten en 2 archiefdozen. Bij nadere inspectie stootte ik op de bijhorende lijsten van de grondgebruikers. Het geheel biedt een overzicht van de stadsvrijheid. De prekadastrale kaart geeft een gedetailleerd overzicht van de toestand in 1732.”

Neerrepen
Steven deed enkele interessante ontdekkingen: “We hebben twee ongekende tumuli ontdekt aan de Blaarstraat en in Henis. Daar is momenteel helemaal niets meer van terug te vinden in het landschap. Andere leuke vaststellingen zijn de loop van oude wegen, de exacte locatie van de galg op de Galgenberg, verdwenen huizen, de grachten rond de stadsomwalling en het tracé van de Romeinse muur. Verder zie je alle huizen en kastelen vanuit de lucht. Zo zie je zelfs dat er vroeger een watergracht was rond het kasteel van Neerrepen. Je krijgt een exact beeld van Tongeren in de middeleeuwen, vóór de aanleg van de grote steenwegen.”
Vandewal goot alles in boekvorm samen met rijksarchivaris Rombout Nijssen en Raf Van Laere.
Het boek kost 49 euro en is te verkrijgen in het Stadsarchief.

DiRo

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio