Belgische picknickzones bij slechtste van Europa

Print
De picknick- of rustzones langs onze autosnelwegen behoren tot de slechtste in Europa. Dat blijkt uit een onderzoek van Touring, in samenwerking met de andere Europese mobiliteitsorganisaties. "Zelfs landen als Kroatië en Hongarije halen een veel hogere score. Vooral het totaal gebrek aan sanitair en veiligheidsvoorzieningen zijn nefast", zegt Touring.

In totaal werden 101 picknickzones getest op belangrijke autowegen. Per locatie werden 70 punten geëvalueerd op vlak van verkeerscirculatie en parkeerplaatsen (25%), openluchtfaciliteiten (25%), sanitaire voorzieningen (30%) en veiligheid (20%).

Elke picknickzone werd op verschillende dagen bezocht, zowel overdag als ’s nachts. Touring onderlijnt dat het gaat om zones zonder restaurant of hotel noch benzinestation. Het resultaat van de punten werd ondergebracht in vijf scores van zeer goed tot zeer slecht.

Geen toiletten

40% van de zones scoort slecht tot zeer slecht. De helft van de locaties ligt veel te dicht bij de autoweg zodat er van relaxen geen sprake is. Slechtst scorende landen zijn Tsjechië, Spanje, Slowakije, België, Nederland en Slovenië. De beste resultaten kwamen uit Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Zweden.

De meest voorkomende tekortkomingen zijn het gebrek aan toiletten (een derde van het totaal), veiligheidscamera’s, noodtelefoons, tafels, verlichting en speelruimte voor kinderen. Vaak gaat het om niet meer dan verlaten autoparkings vlak langs de rand van de autoweg.

Beste en slechtste

De best scorende rustzone was in het Oostenrijkse Gaishorn. De allerslechtste locatie was in Italië (Castagnolasca).