Weerfenomeen El Niño is terug

Print
Weerfenomeen El Niño is terug

Weerfenomeen El Niño is terug

El Niño is terug. Het meteorologische fenomeen dat vooral in 1997 zwaar uithaalde in een groot deel van de wereld, oogt echter minder sterk dan toen.

Rupa Kumar Kolli, een expert van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO), een agentschap van de Verenigde Naties, zegt dat er sinds juni/juli weer duidelijk sprake is van El Niño/Zuidelijke Oscillatie (ENOS)

.

Net zoals twaalf jaar geleden dreigt El Niño in Zuid-Azië de kracht van de verfrissende moessons te verminderen, de droogte op de Australische vlaktes te versterken en stortregens te veroorzaken in Latijns-Amerika. Maar het fenomeen oogt nu “zwak tot gematigd”, zegt hij.

Zuidelijk Azië kreunt al onder een intense droogte als gevolg van de grote verzwakking van het huidige moessonseizoen, zegt Kolli. In Afrika laat El Niño doorgaans zijn sporen na in het oosten van het continent, in de tropische zones. Ook op hogere breedtegraden zijn de gevolgen van El Niño voelbaar maar vanuit strikt klimatologisch oogpunt zijn de gevolgen voor Europa niet sterk.

La Niña

De verwachting is dat het fenomeen tot eind 2009 zal duren en wellicht ook nog in de eerste drie maanden van 2010.

Volgens Kolli zijn er nog geen betrouwbare gegevens over wat er na het eerste trimester van 2010 zal gebeuren: een voortzetting van El Niño, een omschakeling naar La Niña (het tegenovergestelde fenomeen, dat minder krachtige effecten heeft) of een neutrale situatie zoals eind 2008 en begin 2009.

RP

IPS

Archieffoto