Ex-milieuminister gaat voor Braziliaans presidentschap

Print
Ex-milieuminister gaat voor Braziliaans presidentschap

Ex-milieuminister gaat voor Braziliaans presidentschap

De voormalige Braziliaanse minister van Leefmilieu, Marina Silva, heeft ontslag genomen uit de regerende Arbeiderspartij wegens de "vernietiging van het leefmilieu". Ze maakt daarmee de weg vrij voor een gooi naar het presidentschap in 2010.

Silva nam in mei ontslag als minister van Leefmilieu na een conflict over de ontwikkeling van het regenwoud. Sindsdien gonst het van geruchten over een mogelijke overstap van de politica naar de groene partij. Silva is al meer dan dertig jaar lid van de Arbeiderspartij van de huidige president Luiz Inácio Lula da Silva (foto), maar houdt het nu voor bekeken. Op een persconferentie zei ze dat de politici te weinig aandacht hebben voor het milieu.

In haar ontslagbrief aan de voorzitter van de Arbeiderspartij zei ze dat ze wil breken met het idee van "ontwikkeling gebaseerd op materiële groei tegen welke prijs ook, met grote winsten voor enkelen en perverse gevolgen voor de meerderheid", waaronder de "vernieling van natuurlijke rijkdommen".

Mevrouw de president

Silva zwijgt in alle talen over een mogelijke gooi naar het presidentschap in 2010, maar weinigen twijfelen eraan dat ze de campagne van de groene partij zal leiden. De Braziliaanse media zijn er alvast helemaal over hun toeren sinds de geruchten de kop opstaken. Ze verscheen op voorpagina's met de tekst "Mevrouw de President?"

Veel kans op het presidentschap heeft Silva niet volgens waarnemers, maar haar kandidatuur zou wel grote invloed kunnen hebben op de presidentsverkiezingen. Tot nog toe leken die uit te draaien op een duel tussen Dilma Roussef, de kandidaat van de huidige president Lula da Silva, en zijn uitdager van de PSDB, José Serra, de huidige gouverneur van São Paulo. De kandidatuur van Silva vergroot de kans van andere, kleinere kandidaten, omdat de kans groter is dat er een tweede verkiezingsronde moet komen.

Vleugje Obama

De invloedrijke columnist Zuenir Ventura schreef in de krant O Globo dat de kandidatuur van Sivla een "vleugje Barack Obama" in de verkiezingen zou brengen. "Marina begeestert jonge mensen en al wie ontevreden is met de huidige situatie in het land en de Arbeiderspartij op zo'n manier dat ze een spontane beweging zou kunnen doen ontstaan binnen de samenleving. Net zoals dat gebeurde in de VS met Obama."

De carrière van Silva leest als een politiek succesverhaal. Ze groeide met tien broers en zussen op in een arm gezin van rubbertappers in de afgelegen Amazonestaat Acre. Op haar zestiende verloor ze haar ouders en ze leerde pas laat lezen en schrijven. Maar in de jaren 80 laat ze zich opmerken door de eerste vakbond in Acre mee op te richten en door samen met de bekende Chico Mendes actie te voeren voor de bescherming van het regenwoud.

In 1994 werd ze op 35-jarige leeftijd het jongste parlementslid ooit in Brazilië, en ze werd bekend om haar verdediging van het Amazonewoud en de bewoners ervan. Daarmee won ze verschillende internationale prijzen. In 2003 schopte ze het tot minister van Leefmilieu in het kabinet van Lula da Silva.

JG (IPS)