Zwarte weduwe ontdekt bij oldtimer-verkoper in Sint-Job

Print
Zwarte weduwe ontdekt bij oldtimer-verkoper in Sint-Job

Zwarte weduwe ontdekt bij oldtimer-verkoper in Sint-Job

De Belgische spinnenvereniging Arabel trekt aan de alarmbel over de Amerikaanse zwarte weduwes. Deze giftige spinnen zijn de voorbije weken verschillende keren opgedoken in de provincie Antwerpen.

De erg giftige spin reist mee met geïmporteerde oldtimers uit de Verenigde Staten. “Die auto’s staan ginds vele jaren in garages en schuren en de spinnen vinden ze ideaal om er hun web onder te weven, van de onderkant van de motor tot op de grond. Galgwebben, noemen we dat, omdat de verticale draden loskomen en omhoogveren zodra er een insect tegenaan loopt,” vertelt Koen Van Keer, de secretaris van de spinnenvereniging Arabe.

De spinnenkenner vermoedt dat in de meeste oldtimers die uit de VS worden ingevoerd zo goed als zeker zwarte weduwes meereizen. Een jaar geleden is in een oude Porsche bij garagist Piessens op het Kiel eentje aangetroffen, onlangs enkele spinnen bij garagist-importeur BBT in Sint-Job (Brecht).

Lees ook Reëel riscio op inburgering zwarte weduwe

"Niemand kan spinnen uitsluiten"

Arlette Van Dijck en haar zakenpartner Bob Van Heyst runnen al ruim twintig jaar de firma BBT, een zaak waar doe-het-zelvers terechtkunnen voor VW-kevers, VW-busjes en onderdelen. De aanvoer van deze oldtimers uit de jaren ‘50, ‘60 en ‘70 gebeurt vanuit Texas of Californië, twee Amerikaanse staten waar het veel warmer is dan hier en waar de zwarte weduwe haar natuurlijke biotoop heeft.

“De auto’s worden er in containers geladen en per schip naar de haven van Antwerpen vervoerd. Waarschijnlijk zijn de zwarte weduwes binnengesukkeld in een of meerdere wagens. Die komen van overal, uit diverse schuurtjes en garages. Niemand kan uitsluiten dat er spinnen in zitten, ook wij niet”, zegt Arlette Van Dijck.

"We zijn alerter dan ooit"

Twee jaar geleden merkten arbeiders bij het uitladen van een container met VW-minibusjes een reeks zwarte weduwes op. “Toen contacteerden we onmiddellijk een team van de Antwerpse Zoo om die monstertjes te pakken. Zelf deden we dat uiteraard niet, hoewel die spinnen niet zo enorm groot zijn en er ongevaarlijk uitzien.”

In juni kocht BBT een bestaand magazijn in de industriezone van Sint- Job. “Bij het schoonmaken merkten we er opnieuw een zwarte weduwe op. Waar die vandaan kwam, weten we niet. Zeker niet van onze wagens, want op dat moment stond er nog geen enkele in deze opslagplaats. Een van onze personeelsleden heeft die spin dan maar zelf gedood. Sindsdien zijn we alerter dan ooit, zodat we tijdig gepaste maatregelen kunnen nemen”, zegt Arlette Van Dijck.

DH, JVS