Wereldkampioene moet bewijzen dat ze geen man is

Print
Vreugde en verwarring woensdagavond tijdens de finale van de 800 meter op het WK in Berlijn. De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya veroverde goud, maar moet ook een geslachtstest ondergaan van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF). Er rijst immers al een tijdje twijfel of de 18-jarige Semenya wel degelijk een vrouw is.

Semenya klokte af op 1:55:45, een beste wereldjaarprestatie. Dit jaar schreef ze al meerdere toptijden op haar palmares, zowel op de 800 als op 1500 meter.

Valsspelen

De vreugde voor haar knappe prestaties wordt wel overschaduwd door de geheimzinnigheid die rond haar persoon hangt. Drie weken geleden vroeg het IAAF al aan de Zuid-Afrikaanse atletiekfederatie om te testen of Semenya wel effectief van het vrouwelijke geslacht is.

Volgens Nick Davies, woordvoerder van de IAAF, is de "extreem complexe en moeilijke procedure" al begonnen. Gynaecologen, psychologen, endocrinologen en andere specialisten moeten nu uitmaken of de atlete man of vrouw is. De uitslagen zullen wel nog enkele weken op zich laten wachten.

"Mocht er sprake zijn van fraude - mocht ze van geslacht veranderd zijn - dan wordt ze uit de uitslag geschrapt. Maar als het om een natuurlijke afwijking gaat, dan gaat het niet om valsspelen en dan ligt het veel complexer", aldus Davies.

Bekijk de finale van de 800 meter via YouTube: