Afghanen trekken naar stembus, vrees voor aanslagen is groot

Print
Afghanen trekken naar stembus, vrees voor aanslagen is groot

Afghanen trekken naar stembus, vrees voor aanslagen is groot

Zeventien miljoen Afghanen krijgen vandaag de kans om naar de stembus te trekken. Eerst en vooral wordt het uitkijken naar de uitslag van uittredend president Hamid Karzai, maar het wordt ook bang afwachten of de taliban de presidentsverkiezingen niet zullen verstoren met bloederige aanslagen.

Karzai (foto) werd in 2001 door het westen geinstalleerd na de Amerikaanse invasie. Drie jaar later werd hij in de eerste verkiezing na het verdrijven van de taliban, verkozen met meer dan 55 procent van de stemmen.

Corruptie

De kritiek op Karzai begint echter toe te nemen, onder andere door corruptie. Zo vrezen aanhangers dat hij een tweede ronde zal nodig hebben om zijn slag thuis te halen. Volgens opiniepeilingen zou hij stranden op 45 procent.

Karzai heeft veertig tegenkandidaten, waarvan voormalig minister van buitenlandse Zaken Abdullah Abdullah de belangrijkste is. In de peilingen scoort hij 25 procent. Hij wil, met de steun van de internationale troepen, naar verluidt de corruptie aanpakken en is bereid een dialoog op te starten met iedereen die de wapens wil neerleggen.

Aanslagen

Parlementslid en voormalig minister Ramazan Bashardost, zowat de kandidaat van de armen, zou de derde grootste kandidaat om het ambt zijn.

De taliban hebben gedreigd deze stembusgang te verstoren met aanslagen. De Afghaanse regering wil dat de internationale pers daar niet al te veel over schrijft, want het zou de stemgerechtigden wel eens thuis kunnen houden.