Elke dag vier diefstallen in rusthuizen

Print
Elke dag vier diefstallen in rusthuizen

Elke dag vier diefstallen in rusthuizen

In Vlaanderen zijn vorig jaar 1.214 diefstallen gepleegd in rusthuizen. Een stijging met bijna 10% in vergelijking met het jaar voordien. Steeds meer rusthuisdirecties schakelen daarom bewakingsfirma’s in.

Vorig jaar gebeurden 1.214 diefstallen in rusthuizen. Dat zijn er bijna vier per dag. Gewapende overvallen zoals die van maandag in een rusthuis in Ukkel, waar een klusjesman werd vermoord en een boekhouder zwaargewond raakte, zijn gelukkig een uitzondering.

Vertrouwen winnen

”In de meeste gevallen wordt geen geweld gebruikt en is het de daders alleen te doen om geld en juwelen van de rusthuisbewoners”, luidt het bij de politie. Ook dit jaar loopt het aantal inbraken aardig op. Dinsdag betrapte een personeelslid van het OCMW-rusthuis in de Frederik Lintstraat in Leuven een dief toen hij geld en juwelen aan het roven was uit de kamer van een bejaarde vrouw.

Diezelfde dag gaf een jonge dief zich in een Blankenbergs rusthuis uit voor dokter om het vertrouwen van de bejaarden te winnen. Bewakingsfirma’s zien intussen het aantal aanvragen van rusthuizen stijgen en ook die van ziekenhuizen, want zij worden evenmin gespaard.

Vorig jaar werden 3.778 diefstallen in ziekenhuizen gepleegd tegenover 3.485 in 2007.

TG