Cursisten leren kankerpatiënten masseren

Genk - Syntra Genk gaat vanaf oktober van start met een opleiding massagetechnieken voor patiënten. Het gaat om nieuwe technieken die de Genkse masseuse Rina Gubanski ontwikkelde speciaal voor mensen met kanker.

“Met een klassieke massage kan je bij kankerpatiënten dikwijls meer slecht dan goed doen”, zegt Gubanski. “En toch is het net voor die mensen van belang dat ze zowel lichamelijk als geestelijk kunnen ontspannen. Mensen die met mijn technieken gemasseerd worden, ervaren het als een bevrijding. Het heeft een positieve uitwerking op alle lichaamsfuncties.”

De masseuse past de technieken toe in de oncologieafdeling van het Salvatorziekenhuis in Hasselt. “Nu gaan we voor het eerst van start met een opleiding in dit soort massagetechnieken”, gaat Gubanski verder. “Het grote verschil met een klassieke massage bestaat er in dat we vooral op het gevoel en met de vingertoppen werken. Het is een techniek die voortvloeit uit massages voor zwangere vrouwen. Ook die vragen een aangepaste massagemethode.”

Syntra richt zich met de opleiding onder meer naar verpleegkundigen, kinesisten, osteopaten, ergotherapeuten en aanverwante paramedische beroepen. De opleiding bestaat uit zes delen en wordt vanaf 5 oktober iedere maandagavond gegeven in het gebouw van Syntra in Winterslag.

CN


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio