Feest in Musea Maaseik

Feest in Musea Maaseik

Feest in Musea Maaseik

Maaseik - Na de niet meer te overtreffen tentoonstelling van het Chinese terracottaleger, focussen de Maaseikse stadsdiensten nu weer even op hun permanente collecties.
Zondag is er een groot heropeningsfeest, al zijn de kerkschatten altijd te bezichtigen geweest. En het Regionaal Archelogisch Museum (RAM) is vorig seizoen al in stilte heropend. Het was vooral lang wachten op de heropening van de prachtige 17de eeuwse Maaslandse herenhuizen op de Markt, Den Oraniënboom en den Blauwe Leeuwe. Het pand Den Oraniënboom op de hoek van de Markt en de Lekkerstraat wordt de nieuwe ingang van het RAM en de apotheek.

Instorting
“De heropening van de nieuwe musea heeft veel langer geduurd dan we oorspronkelijk gedacht hadden,” geeft schepen Mariette Janssen van Toerisme en Musea toe. “In 2005 werd gestart met de renovatie van Den Oraniënboom. Toen in maart 2006 de zijgevel van dit pand instortte, kwam ook de veiligheid van het apotheekmuseum in het gedrang. Het apotheekmuseum in Den Blauwe Leeuwe, vlak naast Den Oraniënboom, moest mee ontruimd worden.”

Winkel
De zijgevel van Den Oraniënboom is nu veel mooier dan tevoren en in het pand is de museumwinkel gehuisvest. Daar kunnen bezoekers terecht voor boeken over Maaseik, of voorwerpen en geschenken die aan Maaseik doen terugdenken. Zo kan je naar huis met een miniatuurbeeldje van Jan en Hubert Van Eyck.

Apotheek
Het aanpalende Apotheekmuseum is nog niet klaar maar er loopt wel een tijdelijke tentoonstelling over de voorwerpen van de apotheek. Schepen Janssen: “Die kunnen we uitstallen achter grote glazen vitrines die speciaal gemaakt zijn voor de Chinatentoonstelling. Men kan er kijken naar de restauratie van de apotheek waarmee we pas in het najaar van 2010 starten. Tegen de muur zie je waar de hoge houten kasten gestaan hebben en hoe het apotheekmuseum er zal uitzien na restauratie.”

Vanaf volgend jaar zullen de bezoekers die restauratie ter plekke kunnen volgen achter een glazen wand. “Geen idee hoe lang die restauratie gaat duren”, zegt stadsarcheologe Anja Neskens, tijdelijk diensthoofd van Musea Maaseik. “Het wordt een gigantische puzzel om de apotheek weer origineel in te richten. Alle kasten komen op één lijn te staan en het geheel wordt veel kleurrijker met veel groen, en goude en gele tinten.”

Museum
Nog onder hetzelfde dak, ligt het Regionaal Archeologisch Museum dat ingericht is door een bedrijf uit Den Haag. Het museum vertelt het verhaal van het leven in en om Maaseik van het stenen tijdperk tot de late middeleeuwen.
“Het moest een opstelling worden voor alle leeftijden”, zegt Anja Neskens. “De bezoeker komt binnen via de originele 17de eeuwse deuromlijsting. Daarna staat hij oog in oog met scènes uit de steentijd tot het postmiddeleeuws tijdperk. Grondstoffen waaruit archeologische voorwerpen vervaardigd zijn vormen de rode draad doorheen de opstelling.”

Het verhaal van de collectie wordt verteld in 21 tijdsblokken. In de golvende wand met kleuren, video’s en beelden van oude panden uit Maaseik zijn vitrines verwerkt met daarin voorwerpen uit de archeologie die in Maaseik en omgeving zijn gevonden. Op een paar plaatsen wordt het thematische verhaal ondersteund door realistische voorstellingen van gebeurtenissen. Deze sceneries werden gebouwd door de Zwitser Gerry Embleton. Voor het thema ‘wonen in de nieuwe steentijd’ bouwde leembouwwerker André Schopman een deel het interieur van een steentijdwoning op ware grootte na.

Mark DREESEN/Guy THUWISImmo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio