Ooievaars cirkelen boven Limburg

Ooievaars cirkelen boven Limburg

Ooievaars cirkelen boven Limburg

Op veel plaatsen in Limburg worden groepen ooievaars gesignaleerd die zich nestelen op hoge gebouwen, bomen of hoogspanningsmasten.
“Er is al een groep van ongeveer 30 en een van 60 ooievaars gespot”, zegt Wim Van den Bossche, diensthoofd van Natuurpunt.

Deze week zijn er al groepen gezien in Helchteren aan de Grote Baan, de E314 in Houthalen, de Maasvallei, de mijn in Heusden-Zolder en de E313 in Bilzen, Hoeselt en Diepenbeek. “In de groep die nu overvliegt, zijn er ook zwarte exemplaren gezien, dat is vrij uitzonderlijk”, zegt Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek.
“Het zijn vooral de jonge ooievaars die al aan hun tocht naar het zuiden begonnen zijn. De oudere ooievaars stellen hun vlucht nog even uit. Als de thermiek goed is, als er voldoende zon en warme lucht is die opstijgt, vertrekken ze. Ze moeten dan immers minder inspanningen doen doordat ze beter kunnen zweven.”

De groepen die over Limburg vliegen komen uit Nederland. “Vanuit Vlaanderen zelf kunnen 78 jonge ooievaars zich voorbereiden op de trek. Het recordaantal van 86 jongen van vorig jaar halen we niet omdat er buiten het dierenpark Planckendael en het natuurpark Zwin minder broedparen waren”, zegt Van den Bossche nog. De ooievaars doen er een tiental dagen over om aan te komen in de buurt van de Rhônevallei. Dagelijks leggen ze 150 tot 200 km af.

ECo
verkennen Limburg


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio