Studio Herman Teirlinck krijgt tweede kans

Print
Studio Herman Teirlinck krijgt tweede kans

Studio Herman Teirlinck krijgt tweede kans

Het kunsthuis Villanella wil in 2010 het gebouw van Studio Herman Teirlinck verwerven. Na renovatie zou in september 2011 De Studio moeten openen, een centrum voor jong talent.

Villanella is een Antwerps kunsthuis voor jongeren, bekend dankzij producties als De Nachten of De Kunstbende. Artistiek directeur Marc Verstappen bevestigde maandag het gerucht dat Villanella samen met theaterpartners Laika, FroeFroe, luxemburg en Transparant het gebouw inpalmen.

Speelplaats

“Klopt, dat heeft te maken met een aantal problemen waar toneel momenteel mee kampt. In Antwerpen zijn er gewoon veel te weinig plekken om te kunnen spelen. Toneel wordt steeds minder zichtbaar. HETPALEIS is momenteel het enige podium voor een jong publiek. Daarom moeten we de projecten die we maken voor een langere tijd kunnen tonen in deze regio.”

Voorlopig gaat het nog om een plan. “Eigenaar Artesis, vroeger de Hogeschool Antwerpen, geeft ons nog tot januari de tijd om het dossier financieel rond te krijgen. Dat zou binnen twee maanden al moeten lukken. Na de aankoop volgt dan een verbouwing. Want het oude schoolgebouw is niet uitgerust voor een publieke functie. We mikken op 220 stoelen en werkstudio’s.”

Bekende naam

In september 2011 moet Studio Herman Teirlinck onder een bekende naam heropenen.

“We kozen voor De Studio, de naam die de Antwerpenaar altijd gebruikt. Dit was wel vijftig jaar lang de plek waar je de nieuwe generatie acteertalent kon ontdekken. Dat moet de komende decennia opnieuw gebeuren. Want het gebouw krijgt een dubbele bestemming."

"We willen ook een centrum uitbouwen voor jong talent. Met De Kunstbende bereiken we jongeren die op een scharniermoment zitten, want al dan niet voor een artistieke toekomst kiezen. Er bestaan in Vlaanderen al een hele hoop kunstencentra. Maar er ontstaat een ontzettende versnippering waar bijna niemand nog zijn weg in vindt."

Dominique PIEDFORT