Jo Lernout weer in opspraak

Een ontslagen topmedewerker van Jo Lernout gaat een strafklacht tegen hem indienen op basis van een hele reeks betichtingen waaronder oplichting, diefstal en valsheid in geschrifte.

kscherpenberg

De voormalige medewerker speelde als bestuurslid en grote aandeelhouder een centrale rol in de uitbouw van de Aziatische plannen van Jo Lernout. Zoals bekend woont en werkt de vroegere topman van Lernout & Hauspie op de Filippijnen. Hij heeft daar een callcenter opgericht en het bedrijf MiaMia, met hoofdkantoor in Hongkong.

"Niet uit wraak"

De aandeelhouder, een Oost- Vlaamse zakenman die voorlopig anoniem wil blijven, werd begin mei ontslagen. Hij stapte naar de Antwerpse advocaat Olivier Eben, van het advocatenkantoor A-Law, met een hele waslijst van beschuldigingen.

Eben zegt dat de zaken niet zijn terug te brengen tot een wraakneming: “Mijn cliënt heeft éérst onregelmatigheden vastgesteld bij de holding Mia. Hij heeft die vervolgens aangekaart. Dat viel niet in goede aarde en heeft mee tot zijn ontslag geleid. In de strafklacht gaat het niet om het ontslag, maar om die onregelmatigheden. Die wettigen zeker een grondig onderzoek.

Jo Lernout zou ook de aandeelhouders - vijftien Vlamingen hebben in totaal voor één miljoen euro in aandelen geïnvesteerd - niet correct inlichten. Lernout beweert dat heel het verhaal uit de lucht gegrepen is.

Dirk HENDRIKX

MiaMia is een informatiedienst waarbij mensen op simpele vraagjes als ‘geef mij een Grieks restaurant in Brussel’ - gesteld per telefoon, sms of computer - volautomatisch een antwoord krijgen. De dienst maakt gebruik van spraaken vertaaltechnologie.