Bedrijven moeten auteursrechten betalen voor muziek op werkvloer

Print
Bedrijven moeten auteursrechten betalen voor muziek op werkvloer

Bedrijven moeten auteursrechten betalen voor muziek op werkvloer

Belgische bedrijven moeten voortaan auteursrechten betalen voor muziekgebruik op de werkvloer, op kantoor, in de refter of op een bedrijfsfeestje. Sabam, de Belgische vereniging van auteurs, componisten en uitgevers, heeft daarover een akkoord bereikt met werkgeversorganisatie VBO.

Zelfstandigenorganisaties NSZ en Unizo zijn niet te spreken over het akkoord.

Het VBO en Sabam hebben ruim twee jaar onderhandeld. Enkele bedrijven zullen uiteraard vrijgesteld worden. Als tussen alle werknemers een familieband bestaat of als het bedrijf maar vijf personeelsleden telt, moet er niet betaald worden.

Familiebedrijfjes

Sabam vindt het akkoord ook maar logisch. "De wet daarover is zeer duidelijk. Auteursrechten zijn verschuldigd bij muziekgebruik in het openbaar."

Bedrijven die spontaan hun muziekgebruik zullen aanmelden of positief reageren op de mailing van Sabam, krijgen door de heersende crisis drie jaar lang een korting van dertig procent.

Hoeveel de bedrijven zullen betalen, hangt af van de omvang en het aantal personeelsleden.

Rompslomp

Het NSZ vindt dat de administratieve rompslomp voor zelfstandingen nu al groot genoeg is en begrijpt de vraag van Sabam niet. Unizo wil nog eens onderhandelen met de auteursvereniging over een betere overeenkomst.