"Islam-imago Lesley is nep, ze at gewoon varkensvlees"

Lesley Deckers (23) is van dinsdag op woensdag de hele nacht ondervraagd. Ze zegt dat ze zich schuldig voelt. ”Onzin”, repliceert Lesley’s oude vriendin Wendy B. ”Lesley heeft altijd gekickt op aandacht. Dat imago van superstrenge moslima was nep.” Deckers verklaarde ook dat ze niet mee naar Marokko wilde vluchten. Wat dan wél haar bedoeling was, moet blijken uit verder verhoor.

ssimons

Wendy B. leerde Lesley een viertal jaar geleden als de bekeerde Laila kennen, maar blijft nu liever anoniem door de nieuwe ‘vriendjes’ van haar oude vriendin.

“Dat imago van superstrenge moslima was toen al volledig nep. Ze was het niet, ze zei het alleen maar. Ze kende belangrijke en speciale data uit haar hoofd, maar met haar hart was ze geen moslima. Ze voelde gewoon dat ze zo aandacht kreeg”, zegt Wendy B.

Bekeren

De jonge Nederlandse vrouw is getrouwd met een Turk en overwoog zich ook te bekeren.

“Ik woonde toen in Antwerpen en werkte in een callcenter. Zij werkte daar ook, en zo heb ik haar leren kennen. Ze was enorm graag in de buurt van Marokkanen, en de hele Marokkaanse gemeenschap. Verschillende keren is ze bij mij thuis geweest. Lesley hielp me. Ze leerde me over de koran. Maar er was ook een andere kant aan haar. Zodra we binnenshuis waren, gooide ze haar hoofddoek in een hoek, rookte ze sigaretten, en maakte ze grapjes over het geloof.”

Varkensvlees

Lesley vertelde dat ze vaak het bidden oversloeg, en gewoon varkensvlees bij haar ouders thuis at.

”We zijn een naar de kermis gegaan samen, en vanaf het moment dat er een groepje mannen voorbij kwam veranderde ze. Ze riep hen na, maakte dansbewegingen. Ze wou aandacht, véél aandacht. Ik denk dat ze die van Belgische mannen niet meteen kreeg, omdat ze niet echt een maatje 36 had toen. Maar door ‘zogenaamd’ moslima te worden, kreeg ze natuurlijk wel die aandacht waar ze zo naar verlangde.”

Saskia CASTELEYNS

Aangeboden door onze partners