Koerselse oorlogsbarak maakte nooit deel uit van Baltisch Kamp

Koerselse oorlogsbarak maakte nooit deel uit van Baltisch Kamp

Koerselse oorlogsbarak maakte nooit deel uit van Baltisch Kamp

Beringen - Barak 15, die in Koersel dienst deed als lokaal van de civiele bescherming, blijkt na onderzoek geen originele barak uit het Baltisch Kamp te zijn.
Omdat men van oordeel was dat het de enige nog resterende barak was, wilde het stadsbestuur ze heropbouwen aan het Pools lokaal Polonez. Daar zal nu een replica van een originele barak opgetrokken worden.

Het Baltisch Kamp was oorspronkelijk een krijgsgevangenenkamp. Het bestond uit een 70-tal houten woningen en barakken aangevuld met 40 stenen huizen. Het complex speelde een grote rol in de migratiegeschiedenis van vooral Poolse en Italiaanse gastarbeiders. Het stadsbestuur verwierf twee jaar geleden de barak in Koersel. Gedacht werd dat het de laatste was die gerestaureerd kon worden als blijvend symbool. Het stadsbestuur was van plan de barak te restaureren in haar oorspronkelijke staat en ze op voorstel van de Poolse gemeenschap weer op te bouwen aan hun lokaal Polonez aan de Laan op Vurten. Omdat nu gebleken is dat de Koerselse barak niet afkomstig is uit het Baltisch Kamp, worden de plannen gewijzigd.

Ontmoetingsruimte
Aan het Pools lokaal zal een kopie van een barak uit het Baltisch Kamp opgetrokken worden in nieuwe materialen maar volgens de oude bouwplannen. “Het stadsbestuur vindt ook dat een replica een sterkere emotionele waarde heeft dan een niet-originele barak. Het gebouw zal dienst doen als tentoonstellings- en ontmoetingsruimte. Ook zal de barak fungeren als werkplaats voor buurtbewoners die actief zijn rond de eigen migratiegeschiedenis”, zegt schepen Maurice Webers.
De barak in Koersel wordt afgebroken en voorlopig gestockeerd. Het onderzoek naar de herkomst ervan wordt voortgezet. Later zal beslist worden welke bestemming deze barak zal krijgen.

RV

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio