Tomas neemt zonder benen deel aan kindertriatlon

“Twee wilde jongens die alles doen behalve stilzitten.” Zo omschrijft het Amerikaans-Nederlandse koppel Keith en Bea Klein uit Neerpelt hun zonen Keiran (6) en Tomas (8). Toch is er één groot verschil tussen beide jongens. Keiran is perfect normaal, terwijl Tomas door het leven gaat zonder onderbenen. “We gaan zo positief mogelijk met de situatie om”, zegt papa Keith. “Gelukkig heeft Tomas een sterk karakter. Hij doet – natuurlijk op zijn manier – alles wat een jongen van zijn leeftijd doet: rennen, klimmen, skateboarden en fietsen.”

ssimons

Toen Tomas 6 maanden oud was leerde hij, zoals elk ander kind van die leeftijd, kruipen. “Maar de dokters vertelden dat hij nooit zou kunnen lopen, tenzij ze zijn onderbenen amputeerden. Het klinkt tegenstrijdig en daarom was de beslissing ook zomoeilijk. Amputeren is onomkeerbaar. Na veel wikken en wegen hebben we de raad van de dokters gevolgd. Toen Tomas 13 maanden was werden zijn onderbenen geamputeerd.”

Het lijkt erop dat jullie Tomas zoveel mogelijk als een normaal kind opvoeden.

Keith: “We proberen alleszins positief met zijn beperking om te gaan.We willen hem zeker niet overbeschermen. Tomas is een durfal. Als Tomas in een boom wil klimmen, laat ik hem klimmen. Ik ga er natuurlijkwel onder staan voormocht het mislopen. (lacht) Tomas doet alleswat een jongen van 8 doet: rennen, fietsen, zwemmen, lopen, skateboarden…”

Nog voor Tomas twee jaar was, had de kleine spruit al drie zware operaties achter de rug. “Dat was voor ons als ouders heel zwaar. Gelukkig is alles heel goed verlopen. Even later kreeg Tomas zijn eerste prothesen."

“Hoe hij dat doet? Hij gaat zonder prothesen op het skateboard zitten en duwt zich voort met zijn handen. Afgelopen weekend heeft hij zelfs deelgenomen aan de Iron Kids, een minitriatlon voor kinderen. Vol spanning vertrok Tomas – tussen 180 gewone kinderen – aan de start. Hij heeft met glans de eindmeet gehaald."

Al spelend getraind

Je papa vertelde dat je vorig weekend hebt deelgenomen aan de Iron Kids. Hoe is dat meegevallen?

Tomas: “Het was heel leuk om te doen. (Hij straalt als hij eraan terugdenkt) Best wel spannend, voor de eerste keer deelnemen aan een wedstrijd. Op voorhand was ik wel wat zenuwachtig. In de auto zeiden mama en papa dat ik aan de start mocht beslissen of ik zou deelnemen. En uiteindelijk heb ik de 50 meter gezwommen, 4 kilometer gefietst en 1 kilometer gelopen.”

Een hele prestatie voor een kind van 8. Je hebt wel veel moeten trainen veronderstel ik?

Tomas: “Eigenlijk niet, ik heb eerder op een spelende manier getraind. Ik fiets en loop de hele dag door terwijl ik speel. Daarnaast ga ik elke zondag naar de zwemles."

Hanne DE BELIE

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio