Yasmine verliest rechtszaak drie dagen voor zelfmoord

De Leonard Cohentournee die voor Yasmine in 2004 en 2005 zo succesvol was, kreeg amper een paar dagen voor haar overlijden een venijnig staartje. Op 22 juni 2009 kreeg de zangeres te horen dat ze het proces dat Marc Hendrickx - schrijver en bedenker van het Cohenproject - tegen haar had aangespannen, verloren had.

wverhaert

Op 22 juni sprak het hof van beroep in Antwerpen het voor Yasmine nadelige arrest uit. Ze moest Hendrickx 10.000 euro betalen, en ongeveer 7.500 euro aan gerechtskosten. Drie dagen later zou de zangeres zelfmoord plegen.

"Geen commentaar"

In de dagen voor haar overlijden sprak Yasmine er met weinig mensen over. “Wij weten niks”, zegt moeder Anita Claes. “We zijn maandag op vakantie vertrokken, Hilde heeft pas dinsdag dat telefoontje gehad.” Michel Clavareau, de schoonbroer van Yasmine, bevestigt dat Yasmine met hem en zijn vrouw over het proces heeft gesproken, maar wil niet reageren.

Als we de tegenpartij, Marc Hendrickx, contacteren, wil hij in eerste instantie zijn verhaal doen. Naarmate de publicatiedatum dichterbij komt, komt hij op zijn woorden terug. “Ik heb er met mijn advocaat over gesproken en wens geen verklaringen af te leggen”, aldus de schrijver.

Verstandhouding

De feiten gaan terug tot negen jaar geleden, toen Marc Hendrickx het idee kreeg om een project rond de Canadese zanger Leonard Cohen op poten te zetten. Het zou een boek met soundtrack worden, gekoppeld aan een theatertournee. De eerste gesprekken vonden plaats in 2001, de eerste tournee - onder de titel 'Yesterday’s Tomorrow' - startte eind 2004. Publiek en pers reageerden enthousiast en voor het volgende seizoen rolden de aanvragen binnen.

Intussen liep het intern mis. De verstandhouding tussen Yasmine en Marc Hendrickx liep spaak en naar aanleiding van een optreden in de Brusselse AB kwam het tot een kortgeding. Eerder had de manager van Yasmine Marc Hendrickx een brief geschreven waarin stond dat Yasmine op 24 april 2005 de laatste 'Yesterday’s Tomorrow 'zou brengen. Daarna zou ze doorgaan onder een andere titel en zonder de citaten uit het boek van Marc Hendrickx.

'Koud gepakt'

Die avond in de AB - op 30 april 2005 - zou Yasmine 'Vandaag, het morgen van gisteren brengen', een concert met gastoptredens. Hendrickx voelde zich opzijgeschoven en zette een advocaat op de zaak.

’Koud gepakt door de van een ongelooflijk platvloerse, opportunistische instelling getuigende beslissing van zangeres Yasmine en haar management om een project waaraan vier jaar keihard en in uitstekende harmonie werd samengewerkt te misbruiken voor eigen ego- en geldgewin’, zo ging de schrijver destijds op zijn website tekeer.

Hendrickx deed niet alleen Hilde Rens en haar manager Johan Berckmans een proces aan, maar ook de VRT die opnames zou komen maken. Hendrickx wilde daarbij betrokken worden. De kortgedingrechter wees de eis van Hendrickx af, en op 18 september zond Canvas de opnames uit. Yasmine ging ondertussen door met 'Vandaag, het morgen van gisteren'.

In beroep

Marc Hendrickx ging tegen de uitspraak in beroep en kreeg dus gelijk van het Hof van Beroep in Antwerpen op 22 juni 2009. Johan Berckmans, die altijd de manager was van Yasmine, wil niet reageren op de feiten en de uitspraak. ”Eén ding mag je wel weten over Marc Hendrickx: ik wil die mens nooit meer spreken, nooit meer zien.” Ook de advocaat van Hilde Rens wil niet reageren.

Eefje RAMPAERT

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer