LDD eist 1.303 euro per overplakte affiche

Lijst Dedecker (LDD) eist 7.812 euro schadevergoeding van PVDA-voorzitter Peter Mertens. De extreemlinkse partij overplakte in Aarschot zes LDD-verkiezingsaffiches. “Dit is meer dan vijf maandlonen”, zegt Mertens.

ikerremans

Mertens kreeg als verantwoordelijke uitgever een proces-verbaal in zijn bus. LDD eist een schadevergoeding van bijna 8.000 euro voor zijn zes verkiezingsaffiches die de PVDA had overplakt. Omgerekend is dat 1.303 euro per affiche.

Klacht

“Drie weken lang overplakte de PVDA onze affiches op de officiële verkiezingsborden”, zegt Peter Reekmans, toenmalig LDD-lijsttrekker in Vlaams-Brabant. “Toen onze plakploeg de mensen van de PVDA daarover aansprak, werd ze uitgelachen, uitgescholden en geprovoceerd. Uiteindelijk was de maat vol voor onze lokale voorzitter. Hij stapte naar de politie om een klacht in te dienen.”

7.812 euro voor zes overplakte affiches is wel zwaar doorgerekend? “De politie had ons gevraagd naar de omvang van de schade”, zegt Reekmans. “Onze mensen hebben blijkbaar het bedrag doorgegeven van al onze lokale verkiezingsaffiches. Ach, de PVDA gaat nooit dit bedrag moeten betalen. De voorzitter zal waarschijnlijk een overlastboete krijgen tussen de 100 en de 150 euro.”

“Geen cent”

De PVDA-voorzitter is niet bereid om de schadevergoeding te betalen. “Geen cent krijgen ze”, zegt Mertens. “Het gaat hier om meer dan vijf keer mijn maandloon. Het is trouwens gek dat ík het proces-verbaal krijg. Ik stond zelfs niet als verantwoordelijke uitgever op onze verkiezingsaffiches. Het proces-verbaal kwam op mijn naam binnen op ons hoofdkantoor in Brussel. Strikt genomen heb ik er niets mee te maken.”

“Ik vrees het ergste als partijen schadevergoedingen gaan eisen van voorzitters van andere partijen”, zegt Mertens. “Ik kan mij ook LDDaffiches aanschaffen en die over PVDA-affiches hangen. Daarna eis ik 8.000 euro aan schadevergoedingen. Het is een mooie manier om de partijkas te spijzen.”

Mertens verwijt LDD kneuterigheid. “Ze willen zo snel rijden als ze zelf willen, maar als enkele van hun affiches worden overplakt, staan ze als eersten bij de rechter”, zegt Mertens. LDD’er Peter Reekmans betreurt zelf ook de klacht van zijn lokale voorzitter. “Ik zou het niet hebben gedaan”, zegt hij. “Maar ik begrijp wel dat onze mensen in Aarschot de pesterijen van de PVDA-militanten beu waren. De PVDA hoort de boete wel te betalen, want ze overtrad de regels. In Aarschot had elke partij een eigen plek op de borden.”

Sacha Van Wiele

Meer over LDD