Proces tegen Iraanse betogers van start gegaan

Print

Proces tegen Iraanse betogers van start gegaan

Het proces tegen de Iraanse manifestanten is zaterdag van start gegaan. De betogers werden allemaal opgepakt tijdens de protesten tegen de omstreden herverkiezing van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad op 12 juni.

Het is niet duidelijk hoeveel manifestanten er voor de rechter moeten verschijnen. Iraanse media spraken eerder over een dertigtal arrestanten.

'Vijandige media'

Ze worden beschuldigd van "het verstoren van de openbare orde, vandalisme en van het in gevaar brengen van de nationale veiligheid". Bovendien staan ze ook terecht voor het dragen van wapens, voor een aanval op de ordediensten en omdat ze beeldmateriaal zouden hebben doorgestuurd naar "vijandige media".

In totaal zijn er sinds 12 juni al 2.000 betogers opgepakt. Velen van hen zijn ondertussen alweer vrijgelaten.

Neda

Mahmoud Ahmadinejad legt volgende week de eed af. Hij werd op 12 juni opnieuw verkozen als president van Iran, maar de aanhangers van oppositieleider Mir Hossein Mousavi geloven dat er geknoeid is met de uitslag.

Ze kwamen sindsdien massaal op straat. Bij de protesten vielen ook al verschillende doden, waaronder de jonge vrouw Neda (foto), die uitgegroeid is tot het symbool van het Iraanse protest.