Kunst beter beschermd tegen rampen

Er is een calamiteitenplan opgesteld voor de Hasseltse stadsmusea, de Provinciale Bibliotheek, de Sint-Quintinuskathedraal en de Virga Jessebasiliek.

Dat plan moet er voor zorgen dat belangrijke kunstwerken en erfgoedstukken meteen in veiligheid gebracht worden bij brand of andere rampen.

Concreet is het de bedoeling dat voor alle musea, voor de provinciale bibliotheek of voor de kerken een apart plan wordt opgesteld. Er wordt een netwerk van deskundigen en vrijwilligers samengesteld dat meteen kan optreden bij rampen. Ook wordt voor elke plaats een locatie in de nabije omgeving voorzien waar alle kunstwerken of andere objecten meteen tijdelijk ondergebracht kunnen worden.

“Op die manier kunnen we het verlies voor de musea of andere partners tot een absoluut minimum beperken”, zegt schepen van Cultuur Lieve Pollet.

“Het calamiteitenplan past in een breder project van de Vlaamse gemeenschap waaraan de provincie en de erfgoedcellen deelnemen. De stedelijke hulpdiensten en de dienst interne veiligheid en preventie van de stad Hasselt werken mee aan het project. We deden eerder immers al belangrijke investeringen op vlak van veiligheid en preventie.”

DJ

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio