Gárate wint op Ventoux

Print

Gárate wint op Ventoux

De Spanjaard Juan Manuel Gárate heeft de voorlaatste etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De renner van Rabobank versloeg de Duitser Tony Martin (Team Columbia) op de Mont Ventoux. De Luxemburger Andy Schleck (Team Saxo) greep de derde plaats, voor Contador, Armstrong en Fränk Schleck. Onze landgenoot Jurgen Van den Broeck (Silence-Lotto) werd elfde. Alberto Contador behoudt de gele trui.

De twintigste etappe van de Tour bracht de renners over een parcours van 167 kilometer van Montélimar naar de legendarische Mont Ventoux.

Kopgroep

Een groep van 13 leiders nam al snel na de start enkele minuten voorsprong. Drie renners sloten zich al snel aan bij de kopgroep. Dumoulin won de eerste tussensprint.

De Noor Hushovd en de Luxemburger Fränk Schleck reden lek, maar konden al snel weer aansluiten.

Op de Col des Abeilles waren de hulpdiensten volop in de weer met het blussen van een bosbrand. Brandweerwagens haastten zich in tegengestelde richting langs de kopgroep.

Gárate

Op de Mont Ventoux waren het echter Juan Manuel Gárate en Tony Martin die duelleerden om de ritwinst. Gárate kwam als eerste over de meet. Tony Martin volgde op 3 seconden.Andy Schleck werd derde, Alberto Contador vierde en Lance Armstrong vijfde. Beste Belg was Jurgen Van den Broeck. De wielrenner van Silence-Lotto werd elfde, op ruim anderhalve minuut van winnaar Gárate.

In het algemeen klassement blijft Alberto Contador leider. Andy Schleck volgt op 4'11". Lance Armstrong is derde op 5'24". Onze landgenoot Jurgen Van den Broeck is vijftiende, terwijl Maxime Monfort op plaats 43 staat.

 Rituitslag   
1. Juan Manuel Garate (Spa/Rabobank) 167 km in 4u39'21"
2. Tony Martin (Dui/Columbia)  op 3"
3. Andy Schleck (Lux/Saxo)   38"
4. Alberto Contador (Spa/Astana)   zelfde tijd
5. Lance Armstrong (VSA/Astana)   41"
6. Fränk Schleck (Lux/Saxo)   43"
7. Roman Kreuziger (Tsj/Liquigas)   46"
8. Franco Pellizotti (Ita/Liquigas)  56"
9. Vincenzo Nibali (Ita/Liquigas)   58"
10. Bradley Wiggins (GBr/Garmin)   1'03"
11. Jurgen Van den Broeck (Sil.-Lotto)   1'39"

De klassementen vindt u onze overzichtspagina ! en alle artikels over de Ronde van Frankrijk op hier