Is Duitse vondelingenschuif schuldig aan kinderhandel?

Print
Is Duitse vondelingenschuif schuldig aan kinderhandel?

Is Duitse vondelingenschuif schuldig aan kinderhandel?

Pas nog werd in de Antwerpse vondelingenschuif een baby aangetroffen. In Duitsland blijft het vondelingenluik intussen kritiek en argwaan uitlokken. In Hamburg, waar in 2000 de eerste ‘Babyklappe’ bij onze oosterburen geopend werd, eist de overheid meer informatie van de inrichters omdat ze anders beschuldigingen van kinderhandel niet kan uitsluiten.

In 2000 begon de Hamburgse vereniging SterniPark met de eerste ‘Babyklappe’ - babyluik - in Duitsland. In de voorbije negen jaar kwamen er 32 baby’s in de Hamburgse vondelingenschuiven terecht.

Anoniem

In heel het land zijn inmiddels meer dan 80 inrichtingen waar vrouwen anoniem hun baby te vondeling kunnen leggen. Daarnaast zijn er 130 ziekenhuizen waar vrouwen even anoniem hun kind ter wereld kunnen brengen.

Door die zeer strikt gehandhaafde anonimiteit is er na negen jaar verbijsterend weinig bekend over wat de ‘Babyklappe’ precies veranderd heeft. Is het aantal ongewenste baby’s dat gedood wordt, door de komst van de luiken verminderd? En vooral: wat is er al die jaren gebeurd met de kinderen die in de luiken belandden?

Vooral die laatste vraag zorgt voor toenemende spanningen tussen de overheid in Hamburg en de organisatie die negen jaar geleden de eerste vondelingenschuif opende.

Kinderhandel?

Critici zijn verontrust over het gebrek aan doorzichtigheid waarmee de Hamburgse Babyklappe opereert. Wie controleert of er geen sprake is van kinderhandel, in welke vorm ook? Als de organisatoren niet meer duidelijkheid verschaffen, zijn die verdenkingen inderdaad niet uit te sluiten, zegt de verantwoordelijke senator Dietrich Wersich.

MW