Maasmechelse miljonair vliegt met hoofd van koning naar Ghana

Print
Maasmechelse miljonair vliegt met hoofd van koning naar Ghana

Maasmechelse miljonair vliegt met hoofd van koning naar Ghana

De Nederlandse miljonair Arthur Paes (48), die in Maasmechelen woont, is vrijdagavond laat in Ghana geland met het hoofd van de in 1838 vermoorde Ghanese koning Badu Bonsu II. Het hoofd stond al jaren op sterk water in Nederland.

Arthur Paes, een steenrijke zakenman die het in zijn carrière schopte tot koning van Kingdom Somey, een provincie aan de oostkust van Ghana, ondertekende afgelopen donderdag in Den Haag in aanwezigheid van een achterachterkleinzoon van vorst Badu Bonsu II de overdracht van het hoofd van de Ghanese koning.

Badu Bonsu II doodde in 1838 twee Nederlandse gezanten en werd nadien door zijn eigen volk uitgeleverd aan de Nederlanders in de Goudkust (het tegenwoordige Ghana). De koning werd opgehangen. Zijn hoofd werd verwijderd, geconserveerd en naar Nederland gebracht. Daar stond het op sterk water in Leiden.

De kwestie zorgde al jaren voor een diplomatieke rel tussen Nederland en Ghana maar die is nu dus van de baan.

Begraven

Nu het hoofd van Badu Bonsu II terug in Ghana is, wacht de voormalige vorst een grote begrafenis. In Ghana wordt opgelucht gereageerd. Want zolang het hoofd van de koning vermist was, konden zij hem niet begraven.

KoSn