Mark Cavendish wint zijn vijfde massaspurt

Print
Mark Cavendish wint zijn vijfde massaspurt

Mark Cavendish wint zijn vijfde massaspurt

Mark Cavendish heeft de negentiende etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. Na een razendsnelle wedstrijd won hij de massaspurt voor groene trui Thor Hushovd en de Duitser Gerard Ciolek. Onze landgenoot Greg Van Avermaet werd vierde.

Na zo'n vijftien kilometer reed een kopgroep van 11 weg, met daarbij Cadel Evans, David Millar, Kim Kirchen, Yaroslav Popovych en Luis Leon Sanchez. Het aantal groeide nog aan tot twintig - ook onze landgenoot Stijn Vandenbergh glipte mee met de leiders.

Rabobank sleurt

Rabobank, dat de trein volledig gemist had, sleurde aan kop van het peloton om het verschil niet te groot te laten worden. Meer dan drie minuten konden de twintig vluchters niet bij elkaar rijden. Daarom ontsnapten vooraan vijf renners, want het ging niet snel genoeg. De namen: Arrieta, Millar, Gutierrez, Popovych en Duque.

Leonardo Duque slaagde er nog in vooraan weg te geraken, maar een hergroepering was in de maak. De col d'Escrinet zou mogelijk te zwaar worden voor de sprinters die niet kunnen klimmen, maar Mark Cavendish wist zich toch te handhaven in het peloton.

Lefevre en Ballan

Op de klim ging Laurent Lefevre ervandoor. De Fransman kreeg het gezelschap van een ontketende Alessandro Ballan. De wereldkampioen dook samen met zijn metgezel de afdaling in en bleef tot anderhalve kilometer voor het peloton uitrijden.

Toen namen de renners van Columbia het heft in handen. Met slechts drie renners overbrugden ze de laatste kilometers, waarin Oscar Freire onder meer een rotonde afsneed. Tony Martin verrichte berenwerk voor Mark Cavendish, die aanging op 250 meter van de streep. De andere sprinters kwamen niet meer in zijn wiel.

Vier seconden

In die razendsnelle slotfase sloegen de eerste twaalf renners die finishten nog een kloof van 4 seconden met de rest van het eerste peloton. Lance Armstrong wint op die manier enkele secondjes op de vooravond van de rit op de Ventoux.

 Rituitslag   
1. Mark Cavendish (GBr/Columbia) 178 km in 3u50'35"
2. Thor Hushovd (Noo/Cervélo)   
3. Gerald Ciolek (Dui/Milram)    
4. Greg Van Avermaet (Sil.-Lotto)  allen
5. Oscar Freire (Spa/Rabobank)   zelfde
6. Jérôme Pineau (Fra/Quick Step)   tijd
7. Fumiyuki Beppu (Jap/Skil)    
8. Nicolas Roche (Fra/AG2R)   
9. Christophe Le Mevel (Fra/LFdJ)    
10. Martijn Maaskant (Ned/Garmin)    

De klassementen vindt u onze overzichtspagina ! en alle artikels over de Ronde van Frankrijk op hier