Dit zijn de tien meest milieuvriendelijke wagens

Print

Dit zijn de tien meest milieuvriendelijke wagens

"Na zes jaar en meer dan 900 automodellen te hebben getest is er een enorme evolutie te zien in de uitlaatgassen van auto's", zegt Touring. "Eén op twee auto’s haalt vier sterren terwijl dit bij aanvang slechts 14% was." De VW Passat EcoFuel Trendline haalt als eerste wagen de topscore van 5 sterren.

De EcoTest wordt uitgevoerd door experts van de Duitse mobiliteitsclub ADAC onder de koepel van de Internationale Automobielfederatie FIA. De FIA wordt in ons land vertegenwoordigd door Touring.

De Ecotest gaat verder dan de Europese normen. Er wordt niet alleen de CO2-uitstoot gemeten, maar ook de koolmonoxide, koolwaterstoffen, stikstoffen en roet. Bovendien wordt er getest in verschillende omstandigheden: airco op of af, met of zonder gewicht in de wagen, autosnelweg of andere weg. Het maximum aantal punten dat een wagen kan scoren is 100. Afhankelijk daarvan worden 1 tot 5 sterren toegekend.

Bedoeling van de test is de potentiële autokoper te informeren over de uitstoot van de wagen, zodat deze zich een objectief beeld kan vormen over het gewenste merk en automodellen van dezelfde klasse kan vergelijken.

Voortreffelijke inspanningen

Touring onderlijnt dat de autoconstructeurs ondanks de crisis die hen hard treft voortreffelijke inspanningen hebben gedaan om de vervuilingsgraad van hun voertuigen naar beneden te halen. “Zelfs auto’s die zwaarder, groter en krachtiger zijn dan hun voorganger stoten minder stoffen uit. De resultaten zijn op zeer korte termijn zichtbaar: het aantal 4-sterren wagens steeg van 32% vorig jaar naar 54% dit jaar terwijl de voertuigen met 3 sterren daalde van 62% naar 43% in 2009."

"Sedert 2006 komt geen enkel model meer voor met slechts 1 ster. We vragen nu aan de automerken om in elke dieselwagen een efficiënte roetfilter te plaatsen voordat hij in de showroom staat”.

De properste wagens: