In het najaar overal netten in Brugge

Print
In het najaar overal netten in Brugge

In het najaar overal netten in Brugge

In het najaar zullen alle vier de wandelplaatsen voor gevangenen in de bajes van Brugge overspannen zijn met nylonnetten om vluchten met helikopters tegen te gaan.

Dat zegde minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) vrijdag naar aanleiding van de ontsnapping met een heli van drie gedetineerden donderdag.

Momenteel is alleen de koer waar de gevangenen uit de extra beveiligde eenheid gelucht worden, overspannen, de andere drie nog niet. Nochtans beloofde voormalig Justitieminister Laurette Onkelinx (PS) al in 2005 om netten te spannen in Brugge, Andenne, Hasselt, Itter en Lantin.

De netten die Onkelinx voor ogen had, kostten evenwel 250.000 euro per installatie en dat vond men uiteindelijk te duur.

Scheur

In Brugge hebben ze het met 10.000 euro gedaan voor één kleine koer. Omdat het "maar" nylonnetten zijn, wilde Justitie eerst een evaluatie maken, want het materiaal is niet zomaar algemeen bruikbaar op veel grotere koeren. Daar moeten strakke kabels worden getrokken en palen gezet en mogelijk scheurt het nylon of de muren, zo redeneerde men.

Voor de andere vier bajessen wordt gevangenis per gevangenis bekeken wat de meest ideale oplossing is om te verhinderen dat heli’s kunnen landen: netten, kabels, palen, grote omgekeerde paraplu’s, bomen, extra lichten die landen verhinderen.

Daarover is nog niets beslist, omdat de grootte van de koeren en de aard van de gevangenis (oude muren of niet) een grote rol spelen.

In ieder geval is er voor dit jaar 1 miljoen euro om die beveiliging te organiseren en voor volgend jaar 2 miljoen.

Geen illusies

In de nieuw te bouwen gevangenissen zal het probleem architecturaal moeten worden opgelost. De architect zal de bajes zo moeten ontwerpen dat ontsnappen met een heli zo goed als onmogelijk wordt.

Maar de minister maakte zich vrijdag geen illusies. “Ontsnappingen zijn niet te voorkomen. Als er overal netten zijn, kruipen de gedetineerden met een gegijzelde cipier op het dak en wachten tot ze in de heli kunnen”, zuchtte kabinetschef Jo Baret.

Voor meer informatie over de andere voorstellen om ontsnappingen te voorkomen, zie de expertensite van John De Wit.

JDW