"Amerikanen moeten niet langer doen alsof ze uit Canada komen"

Print
"Amerikanen moeten niet langer doen alsof ze uit Canada komen"

Amerikanen moeten niet langer doen alsof ze uit Canada komen

Het imago van de VS in het buitenland is weer bijna even goed als vóór 2001, toen president George W. Bush aan de macht kwam. Dat is vooral te danken aan de internationale populariteit van president Barack Obama. “Amerikanen moeten niet langer doen alsof ze uit Canada komen als ze naar het buitenland reizen”, reageerde de voormalige buitenlandminister Madeleine Albright.

Volgens een donderdag gepubliceerd onderzoek van het Pew Global Attitudes Project (GAP) is het aanzien van de VS vooral in West-Europa sterk gestegen. Ook in Oost-Azië, Latijns-Amerika en zwart Afrika staan de VS nu op een veel beter blaadje.

In de islamitische wereld is de verbetering van het Amerikaanse imago minder uitgesproken. Voor de enquête werden tussen mei en juni 26.000 mensen in 24 landen en de Palestijnse gebieden bevraagd.

Partner of vijand

In belangrijke landen als Brazilië, Indonesië, Mexico, India, Argentinië, Nigeria en Turkije noemt 10 tot 25 procent meer respondenten de VS een “partner” dan bij hetzelfde onderzoek in 2008.

Daartegenover staat dat in Turkije, Egypte, Jordanië en Libanon nog altijd meer bevraagden de VS als een “vijand” zien dan als een partner. In Pakistan loopt het percentage dat “vijand” aankruist op tot bijna 66 procent, in de Palestijnse Gebieden zelfs tot 80 procent.

Bron: PD (IPS)