Staking kan doodsteek geven aan gesprekken Honduras

Print
Staking kan doodsteek geven aan gesprekken Honduras

Staking kan doodsteek geven aan gesprekken Honduras

Tegenstanders van de politici die bijna een maand geleden de macht grepen in Honduras zijn donderdag een tweedaagse staking begonnen. De gesprekken tussen de partijen zijn op sterven na dood.

In een poging om de gesprekken te redden, stelde de bemiddelaar, de Costa Ricaanse president Óscar Arias, een nieuw akkoord voor. Dat kwam in grote lijnen overeen met zijn vorige voorstel, maar voegde nog enkele toegevingen toe die geëist werden door het regime van de huidige Hondurese president Roberto Micheletti.

Zelaya opnieuw president

In het voorstel, dat nu elf punten bevat, blijft behouden dat het afgezette en verbannen staatshoofd Manuel Zelaya opnieuw president wordt. Maar daar worden strikte voorwaarden aan verbonden, zoals de vorming van een regering van nationale eenheid die vertegenwoordigers van de twee traditionele partijen bevat, de rechtse Nationale Partij en de centrumrechtse Liberale Partij.

Het voorstel maakt ook gewag van een "waarheidscommisie" die de gebeurtenissen zal onderzoeken die leidden tot de staatsgreep.

Hoop

Omdat geen van beide partijen het voorstel al officieel afgewezen heeft, blijft er nog een beetje hoop op een akkoord, zei secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten Miguel Insulza. Hij waarschuwde op een persconferentie dat "een weigering zou leiden tot een confrontatie en dat het geen goed idee was van Zelaya om terug te keren naar Honduras zolang er geen akkoord was.

Toen Zelaya een eerste keer probeerde terug te keren op 5 juli, plaatsten militairen obstakels op de landingsbaan. Zelaya kondigde aan dat hij vrijdag of zaterdag terug zou keren via de grens met Nicaragua, ongewapend en enkel vergezeld van zijn familie.

Staking

De drie grootste vakbonden in het land hebben inmiddels een twee dagen durende staking afgekondigd.

Volgens Daniel Durón, leider van de meest conservatieve vakbond CGT, zijn er donderdag al blokkades opgeworpen in de hoofdstad Tegucigalpa en op andere punten in het land. De Hondurese leerkrachten willen voortaan enkel op maandag en woensdag werken, tot de democratisch verkozen regering opnieuw in het zadel zit.

Mobilisatie

"Er komt een grote mobilisatie op nationaal niveau om het herstel van de regering te eisen", zegt Durón.

Ook de voorstanders van de nieuwe regering komen op straat. Woendag nog was er een grote betoging van conservatieve bedrijfsleiders, studenten, arbeiders en Kerken om de staatsgreep te steunen.

Bron: JG (IPS)