"Noord-Korea testte wapens op gehandicapte kinderen"

Print
"Noord-Korea testte wapens op gehandicapte kinderen"

Noord-Korea testte wapens op gehandicapte kinderen

Noord-Korea heeft chemische wapens getest op mentaal gehandicapte kinderen. Dat zegt Im Chun-yong, een voormalige commandant van de Noord-Koreaanse elitetroepen.

Toen Im Chun-yong ontsnapte uit Noord-Korea met een handvol van zijn elitetroepen, namen ze een groot aantal militaire geheimen met zich mee.

Het meest schokkende is dat de Noord-Koreaanse biologische en chemische wapens getest werden op mensen, met name op fysiek of mentaal gehandicapte kinderen.

Bijdrage aan de samenleving

"Als je mentaal of fysiek gehandicapt geboren wordt, zegt de regering dat je het beste een bijdrage kunt leveren aan de maatschappij als testpersoon voor biologische en chemische wapens", zegt Im.

Volgens de voormalige legercommandant worstelde een van zijn superieuren begin de jaren negentig met de vraag of hij zijn mentaal gehandicapte dochter moest overleveren aan de overheid.

Kind verdwenen

De man verzette zich aanvankelijk, maar gaf toe onder toenemende druk van zijn oversten. Volgens Im zag niemand het kind nog terug.

Im hoorde van zijn eigen soldaten verhalen over de tests. Eén van de mannen moest een geheime basis bewaken aan de Westkust van Noord-Korea, waar een aantal mensen in een glazen kamer geduwd werden. "Er werd gas in de kamer gepompt", vertelt Im. "De soldaat zag hoe dokters controleerden hoelang het duurde voor de testpersonen stierven."

Wijdverspreid

Ook andere Noord-Koreaanse overlopers beweren al lang dat de regering geheime tests uitvoert op onder meer politieke gevangenen.

Ze vertelden in detail hoe gevangenen uit concentratiekampen naar zogenaamde "chemische fabrieken" vervoerd werden. Het verhaal van Im is echter het eerste dat vertelt over gehandicapte kinderen.

Bron: JG (IPS)