"Belgische cel al-Qaida bestond wel degelijk"

Print
De grote groep moslimfundamentalisten, die eind vorig jaar in Brussel werd opgepakt, vormde wel degelijk een Belgische tak van terreurorganisatie al-Qaida. Dat beweert een 26-jarige Amerikaan, een kroongetuige in het onderzoek van het Belgische gerecht.

De moslim uit New York zou samen met al de Belgische verdachten trainingen hebben gevolgd in Afghanistan. Er was ook sprake van contacten met de topleden van de groepering.

Malika El Aroud

Kroongetuige Bryant Neal Vinas, alias 'Bashir el Ameriki', werd in november 2008 door de Pakistaanse veiligheidsdiensten opgepakt in Peshawar. Later werd hij overgedragen aan de Verenigde Staten. Aan de FBI biechtte hij onder andere een geplande terreuraanslag op het treinverkeer in New York op.

Het federaal parket bevestigt dat Vinas ook bekentenissen heeft afgelegd betreffende de Belgische terrorismecel rondom de internationaal beruchte moslimactiviste Malika El Aroud. "De onderzoeksrechter, een federaal magistraat en speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie zijn daarvoor naar de Verenigde Staten gegaan."