Topcrimineel Sekkaki geobsedeerd door ontsnappen

Print
Topcrimineel Sekkaki geobsedeerd door ontsnappen

Topcrimineel Sekkaki geobsedeerd door ontsnappen

Op zijn 15de begon Mechelaar Ashraf Sekkaki (nu 29) aan zijn criminele loopbaan. 'De schrik van de flikken' stond al terecht voor een hele reeks gewapende overvallen en carjackings.

In september 2003 kreeg Sekkaki, toen opgesloten in Turnhout, de titel ‘ontsnappingskoning’. Hij en zijn kompaan Majid Kasmi slepen met een slijpschijf tralies door en baanden zich een weg naar de gevangenismuur, waar voor hen een ladder was klaargezet. De twee doken onder in Marokko, maar keerden eind 2003 terug naar ons land.

Bankovervallen

Wat volgde was een lange serie overvallen op bankkantoren van KBC, Axa (vandaar de naam ‘Axa-bende’), Dexia en ING in Rumst, Wommelgem, Merksem, Walem, Wuustwezel, Brecht, Gent en Beveren. Op 11 januari 2004 liep Majid Kasmi in Amsterdam tegen de lamp. Ashraf Sekkaki was toen nog voortvluchtig, maar werd in februari opgepakt.

Kasmi werd altijd de meeloper genoemd, Sekkaki de organisator. Opnieuw ontsnappen werd voor hem een obsessie.

Vrijspraak

Samen met een bende van vijf beraamde hij in maart 2007 het plan om eerst een Brusselse topgangster uit het gerechtsgebouw van Dendermonde te laten ontsnappen - iemand zou een granaat gooien - om dan later Sekkaki zelf met een helikopter uit de gevangenis van Brugge vrij te krijgen. Speurders konden het plan via een tip en telefoontap verijdelen.

Begin dit jaar werd Sekkaki, door een procedurefout, vrijgesproken voor die ontsnappingspoging.

Lees ook: Drie gangsters met heli bevrijd uit Brugse gevangenis
Lees ook: Gevangene zwaaide met vuurwapen naar heli
Lees ook: Ontsnapte gevangenen spoorloos

SYMA