Katapultschutters mikken op internationale titel

Katapultschutters mikken op internationale titel

Katapultschutters mikken op internationale titel

Meeuwen-Gruitrode - De Europese top van de schietlapschutters is dit weekend te gast bij katapultschietclub Sint-Martinus Meeuwen. Zondagavond wordt duidelijk wie zich in 2009 internationaal de beste katapultschutter mag noemen.

De meeste jongens onder ons hebben ooit nog met een katapult steentjes weggeschoten. Dat katapultschieten of schietlapschieten wordt nog altijd beoefend in Vlaanderen, maar ook elders in de wereld. De Meeuwense club telt zowat dertig leden die samen met de Vlaamse katapultbond de schouders onder dit internationaal kampioenschap zetten.

“Een keer per jaar schiet de Europese top tijdens een internationaal kampioenschap voor de titel”, zegt medeorganisator Gust Luyckx. “Het Internationaal Katapulttornooi brengt 150 topschutters uit heel Europa samen. Onder hen zijn er zeker enkele Vlaamse kanshebbers op deze prestigieuze titel”, zegt medeorganisator Gust Luyckx.

Vaste hand
Maar welke kwaliteiten zijn essentieel om goed met een katapult te kunnen schieten? “Eerst en vooral moet je over een goede katapult beschikken. Uit hout, met goede rubberen rekkers en zonder mikpunten. Bovendien hoor je veel te trainen’, zegt Gerard Boonen, stichter van Sint-Martinus Meeuwen. “Je moet ook een vaste hand hebben en in alle omstandigheden rustig kunnen blijven.” De schutters gebruiken overigens knikkers, waarmee ze in afgeschermde kooien schieten op kleine bordjes met een bepaalde puntenwaarde, op zowat 10 meter afstand.

In april verlengde Meeuwenaar Rudi Kelchtermans zijn Belgische titel in de hoogste klasse. Hij heeft al meerdere Belgische titels binnengehaald, en 2 jaar geleden was hij de beste Belg op het Internationaal Tornooi in Zerkegem in West-Vlaanderen. Rudi is één van de favorieten. Onder de andere deelnemers Tsjechen, Spanjaarden, Nederlanders, Duitsers, Italianen en ook Belgen die voor de titel hun katapult op scherp hebben staan.

“Vrijdagavond om 19 uur is er een welkomschieting, maar zaterdagmiddag start de echte internationale competitie om 14 uur op het Antonnietenplein aan ’t Heem. Zondag vanaf 10 uur start de landencompetitie. Daar nemen de vier beste schutters van elk land het dan tegen elkaar op.”

RDr

Het internationaal kampioenschap vindt vandaag, zaterdag en zondag plaats in ’t Heem in Meeuwen. Gratis. 0476/60.55.63

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio