Steeds meer mensen kamperen met de tent

Steeds meer mensen kamperen met de tent

Steeds meer mensen kamperen met de tent

Zonhoven - De gemeentelijke camping Holsteenbron in Zonhoven wordt na de bouwvakantie uitgebreid: er komt een keuken met groendak en zwaluwnesten, bergruimte en een toilet aan de cafetaria.
Op langere termijn willen ze de 91 kampeerplaatsen uitbreiden met een 65-tal standplaatsen voor mobilhomes. “Dit jaar komen er opvallend meer mensen met de tent. Waarschijnlijk door de crisis”, zegt uitbater Ivo Hemelaer.

In de jaren 60 werd in de buurt van de holsteenbron, aan natuurgebied De Teut, een privécamping uit de grond gestampt. “In de jaren 80 is die overgenomen door de gemeente Zonhoven en werd ze door ambtenaren uitgebaat. Maar dat bleek te duur. In 1991 heeft Vakantiegenoegens de uitbating in handen genomen en vanaf dan is het stilaan beginnen groeien”, zeggen uitbaters Hilda Jans en Ivo Hemelaer, die - na een openbare aanbesteding - sinds 1999 de teugels in handen hebben genomen op dit gemeentelijk terrein van 4,4 hectare. “We zijn altijd kampeerders geweest en we zagen het wel zitten om zelf een camping uit te baten. Daarvoor zijn we zelfs twee jaar een cursus gaan volgen in Oostende, de enige plek waar je die opleiding hebt.”

Discobar
De camping telt intussen 91 campingplaatsen. In het hoogseizoen betaal je 20 euro per nacht, 17 euro in laagseizoen. “We hebben zelf 3 stacaravans bijgezet om te verhuren. Dat zie je steeds meer: jonge gezinnen die eens willen uitproberen hoe het meevalt op een camping. De meeste gasten komen uit West-Vlaanderen en Nederland. We hebben ook meer Engelsen, vooral toeristen op doortocht. Een zwembad of discobar moet je hier niet komen zoeken, dat is voor een andere doelgroep: mensen komen hier de rust en de natuur opzoeken, wij moeten het niet hebben van het massatoerisme.”

Fietsroutenetwerk
Dé grote publiekstrekker blijkt het fietsroutenetwerk (en in de winter de wandelwegen): “Dat zijn de grootste klanten voor de cafetaria. Op een mooie zondag zitten hier 600 à 700 fietsers. De uitbreiding is dan ook geen overbodige luxe.”

De gemeente komt met 120.000 euro over de brug om een keuken te installeren, een wc aan de cafetaria en bergruimte. Na de bouwvakantie starten de werken. “De eerste bouwaanvraag was geweigerd, we moesten een groendak voorzien en nestkastjes. Wel die komen er nu. Op langere termijn zijn er ook plannen om de camping uit te breiden met een 65-tal plaatsen voor mobilhomes.”

Marcel SWITTEN
Caroline VANDENREYT

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio