Onze-Lieve-Hereboom leeft voort in scheuten

Onze-Lieve-Hereboom leeft voort in scheuten

Onze-Lieve-Hereboom leeft voort in scheuten

Kortessem - Monumenten en Landschappen wil de vorige zaterdag omgewaaide Onze-Lieve-Hereboom weer tot leven brengen door scheuten van de eeuwenoude eik op een nieuwe boom te enten. De Dienst Monumenten van de Vlaamse Gemeenschap en burgemeester Hugo Philtjens sloten hierover gisteren een akkoord.

De stam van de 1.300 jaar oude Jezuseik wordt bewaard bij de gemeentelijke technische dienst van Kortessem, zodat eventuele reliekenjagers geen stukken meer kunnen meenemen. “We rekenen erop dat de stam in het voorjaar jonge scheuten gaat werpen”, zegt burgemeester Philtjens. “Het is de bedoeling dat deskundigen deze scheuten vervolgens enten op de stam van een jonge eikenboom. Na verloop van tijd kunnen we dan de nieuwe Onze-Lieve-Hereboom planten op de plaats waar de originele oude boom stond. Zo’n procedure brengt de oude boom deels weer tot leven en laat wetenschappelijk onderzoek op deze herboren Jezuseik toe.

Bescherming
Er liep al een procedure om de Onze-Lieve-Hereboom te beschermen en die wordt gewoon voortgezet. “In die beschermingsprocedure is ook de eikenboom betrokken die in 1859 naast de eeuwenoude eik is aangeplant”, vertelt Hubert Bats van de Dienst Monumenten. “Deze boom heeft ook recht op bescherming. Hij was de laatste 150 jaar als het ware verbonden met de Onze-Lieve-Hereboom. Eigenaars of aangelanden in de omgeving van de oude en de nieuwe eik kunnen de komende weken eventuele bezwaren indienen tegen de geplande bescherming van de oude en de nieuwe eik. Binnenkort komen er aankondigingsborden. Als alles vlot loopt kan de volledige beschermingsprocedure nog dit jaar rond zijn.”

FrCr

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio